LeiderschapsMastermind

Leider-schaps Mastermind

Voor de succesvolle leidinggevende in de zorg die stappen wil zetten in zijn/haar leiderschap en wiens missie het is om de zorg beter te maken

Een jaar lang gaan we samen aan de slag om jouw leiderschap naar een hoger niveau te tillen, om jou te laten groeien. En dat met een groep van 7 andere inspirerende leidinggevenden die hetzelfde willen als jij. Tijdens dit jaar kijken we naar wat echt belangrijk is in jouw leiderschap, in jouw rol, in jouw organisatie.

Met mij en de andere leidinggevenden uit de groep letterlijk aan je zijde gaan we van managen naar leidinggeven. Want management is de dingen goed doen, leiderschap is de goede dingen doen ;-).

Je laat controle en beheersing achter je en vervangt deze door gedrag en cultuur van vertrouwen en loslaten. Zodat je bij kan dragen aan een duurzame ontwikkeling van jezelf, de zorgorganisatie en aan de maatschappij.

De LeiderschapsMastermind is hét groeiprogramma voor jou als leidinggevende. Voor leiders die het verschil willen maken en die anders durven te kijken. Leiders die de ambitie hebben om zichzelf en (daarmee) hun team te ontwikkelen. Nieuwe leiders, noem ik ze. Want je hebt betekenisvol werk. Jij wilt graag het goede doen. Voor je medewerkers, cliënten of patiënten, voor je collega’s.

ALS DIT ZAKEN ZIJN WAAR JE MEE WORSTELT, IS deze Mastermindgroep echt iets voor jou!

ALS DIT ZAKEN ZIJN WAAR JE MEE WORSTELT, IS deze Mastermind groep echt iets voor jou!

t

Wanneer is het goed genoeg?!

Er zijn zoveel veranderingen in je werk, in de organisatie, dat je er onrustig van wordt. Het ene is nog niet af of het volgende dient zich alweer aan. Wanneer is het goed genoeg? Hoeveel kun je nog vragen van jezelf en je teams? Je weet dat de enige constante de constante verandering is maar hoe kun jij hier op een ander manier mee omgaan?

Je krijgt niet altijd energie van je werk

Je bent een beetje kwijt waarom je doet wat je doet en waar je ook alweer goed in bent. Je vindt je rol als leidinggevende niet altijd meer leuk. En het kost je vaak meer energie dan dat het je oplevert. Je wilt je energie en plezier terugvinden.

Het werk is nooit af

Je werkt je nu waarschijnlijk een slag in de rondte. Want het werk is nooit af. Zelforganiserende teams en leidinggeven op afstand, tuurlijk – fantastisch. Maar hoé dan als er een groot tekort aan personeel is? En zijn zelfsturende teams de oplossing? Er is nog zoveel werk te verzetten voor jou als leidinggevende. Er staan altijd dingen op je to-do lijstje. Je mailbox blijft maar vol stromen. Je holt van overleg naar overleg. Zoveel te doen, zo weinig tijd.

+

Je wilt het anders doen maar weet niet hoe

Je blijft in hetzelfde kringetje doordraaien, ook al weet dat dat jou niet verder gaat helpen. Je verlangt naar rust, overzicht en een stabiele koers. Professioneel en persoonlijk. Je weet dat er vernieuwend leiderschap nodig is maar hoe je de essentiële vaardigheden hiervoor inzet? Je hebt geen idee waar en wanneer te beginnen.

;

Leidinggeven is soms eenzaam

In je omgeving zijn er maar weinig mensen die echt begrijpen hoe het is om leidinggevende in de zorg te zijn. Dat in combinatie met je verlangen om het verschil te maken en het anders te doen, maakt dat je soms eenzaam voelt. Je moet sterk zijn voor je teams en je kwetsbaar opstellen is not done in de organisatie waar je werkt.

Jouw taak/functie/werk is zo complex!

Je hebt te maken met je medewerkers, HR, diverse teams, andere zorgprofessionals, ouders, cliënten, netwerk, management, directie, zorgkantoor en gemeentes. Zo veel, zo complex!

Hoeveel vinkjes kun jij zetten?

De leidinggevenden die ik begeleid verlangen naar (sommige van) deze thema’s. Vaak ook meerdere. Hoeveel vinkjes kun jij zetten?

N

Je zit veel in je hoofd en wilt graag leren werken vanuit vertrouwen en leren loslaten.

N

Je bent altijd bezig met die ander. Waar blijf je zelf in dit verhaal?

N

Je wilt meer tijd doorbrengen met je gezin, familie en vrienden en toch, om één of andere reden krijgt het werk altijd weer voorrang.

N

Je wilt op een vernieuwende, bezielde manier leidinggeven.

N

Je wilt bijdragen aan een vitale, duurzame organisatie en maatschappij.

N

Je wilt op een andere, eigentijdse manier je organisatie aansturen; van de geijkte hiërarchische structuur naar een meer realistische weergave van hoe we de maatschappij graag zien.

N

Je wilt betekenisvol werken.

N

Je wilt je minder gejaagd voelen, gewoon minder stress.

N

Je wilt het beste uit jezelf halen en anderen inspireren.

N

Je wilt iets doen waarvan je zeker weet dat het er toe doet, daarin succesvol zijn en blijvende resultaten boeken.

Kortom: jij wilt werken aan een (zorg) wereld die wél werkt!

Hoe zou het zijn als jij je vragen en problemen kunt voorleggen aan een groep gelijkgestemden die als geen ander begrijpen wat jou zoal bezighoudt? Hoe zou je het vinden om steun van mensen te krijgen die je ECHT kunnen helpen om stappen te blijven zetten, die je uitdagen om harder te groeien, verder te reiken en betere prestaties neer te zetten?

Het kan allemaal anders:

Relaxt en succesvol leiding geven ligt binnen handbereik

Deze groep is voor leidinggevenden en managers die begrijpen dat de sleutel bij henzelf ligt. Je weet dat de groei en verandering bij jezelf begint. Zodat jij en je teams (nog) beter gaan presteren. Je snapt dat er vernieuwend leiderschap nodig is in een werkveld waar zo ontzettend veel uitdagingen en veranderingen zijn. Je wilt het anders. Mijn visie is dat je (opnieuw) je plek mag innemen als leidinggevende, vanuit bezieling en verbinding met jezelf.

Deze Mastermind gaat je daarbij écht helpen. Alle deelnemers hebben dezelfde ambitie. Zij willen, net als jij, nog beter worden in hun vak. Een groep succesvolle gelijkgestemden die verrassend genoeg door vrijwel dezelfde processen gaan als jij. Of die er al doorheen zijn en hun beste tips en tactieken graag met je delen.

Tijdens de Mastermind leer je als groep gelijkgestemde leidinggevenden in een jaar alles over het optimaal inzetten van je talenten, professioneel & persoonlijk leiderschap, zelfreflectie, systemisch en integraal kijken, ondernemend werken en verantwoordelijk zijn. Zodat je daarna op een andere manier, met als vertrekpunt jezelf, nog krachtiger leiding gaat geven. Op een manier die bij jou past.

En dan, hoe en waar begin je?! Geloof me, je bent niet de enige manager die dit allemaal allang weet en niet de ruimte kan vinden om een begin te maken om orde te scheppen in de dagelijkse waan van de dag…

Wat is het LeiderschapsMastermind Programma?

Wat houdt het programma in?

Deze LeiderMastermind is speciaal voor leidinggevenden die werken in de zorg. Zie het als een plek waar je alle successen, zorgen en tegenvallers kunt delen. Van je werk, maar ook privé. Waar je kwetsbaar kunt zijn.

Je voelt je begrepen en je voelt je ondersteund in deze groep. Er wordt kennis gedeeld, je krijgt nieuwe inzichten en je kunt jezelf optimaal ontwikkelen. De groep is inspirerend, uitdagend en soms ook frustrerend. Omdat er namelijk altijd iemand is die jou kietelt om verder te kijken en verder te gaan dan je ooit hebt gedurfd. Het mag er allemaal zijn, de groep inspireert en helpt elkaar. Je krijgt gerichte, persoonlijke en waardevolle feedback, training en ondersteuning.

De Mastermind duurt 1 jaar, we komen 7 keer bij elkaar. Een Mastermindgroep deelt kennis en ervaring met elkaar. Je mag gelijkgestemden verwachten met een stevig verlangen en ambitie om zelf te groeien en om anderen te laten groeien. Die op een andere manier willen leidinggeven.

Wat levert het op?

Wat zijn de voordelen van deze Mastermind groep?

 • Je kunt door de brainstormsessies met de groepsleden jouw doelen of problemen met andere ogen bekijken, waardoor oplossingen zich dikwijls vanzelf aandienen.
 • Het vergroot je zelfvertrouwen, doordat jij ook verschil kunt maken voor de anderen.
 • Je hebt een waardevol netwerk waar je altijd een beroep op kunt doen voor tips en advies.
 • In een Mastermind groep ontdek je dat je niet de enige bent die met bepaalde zaken worstelt.
 • Je kunt je problemen delen met gelijkgestemden. Dat geeft je steun en zelfvertrouwen.
 • Je leert anders kijken naar jezelf, je rol als leidinggevende, je team en de organisatie.
 • Je hebt een “stok achter de deur” om de dingen anders te gaan doen.

Dus hoe maakt een Mastermind groep jou succesvol?

 • Door de gezamenlijke ondersteuning
 • Met waardevolle feedback
 • Door je perspectief te laten zien
 • Met onze energie: samen bereik je meer

Wat vraagt dat van jou?

Dat vraagt van jou dat je open staat voor zelfreflectie en bereid bent om nieuwe invalshoeken te zoeken en kritisch tegen het licht te houden, maar ook de moed hebt om rigoureuze stappen te zetten in je leiderschapsstijl en in je organisatie. Het ontwikkelen van gedragscompetenties die hier bij passen is daarbij essentieel. 

hOE WERKT HET?

Tijdens de Mastermind-periode werken we vanuit de integrale en systemische visie van het WerkenMetEmmy model. Je leert werken op en vanuit de vier intelligentieniveau’s (IQ, EQ, FQ en SQ). We gebruiken principes uit het gedachtengoed van servant leadership en organisatie-opstellingen.

Dit begint bij jou; bij dat wat voor jou belangrijk is, wat goed voor je is, wat jou drijft. Om van daaruit te onderzoeken hoe je met die wetenschap je rol als leidinggevende gaat vervullen in relatie tot de organisatie waarin jij werkt.

Wat jij tijdens je werk tegenkomt, vormt de basis voor de LeiderMastermind. Zo haal je optimaal rendement uit het programma en maak je een enorme persoonlijke en professionele groei door. Alles wat je leert kun je direct toepassen in je dagelijkse praktijk.

Heb je de ambitie en het verlangen om het anders te doen? Dan kunnen er bijzondere dingen gaan gebeuren! In de LeiderschapsMastermind word je uitgedaagd om de beste versie van jezelf te worden, waardoor je weet dat je persoonlijk en professioneel altijd aan het roer staat.

Ik ben Emmy van der Knaap.

Jarenlang heb ik gewerkt in de zorg als leidinggevende. Ik ben ruim 20 jaar werkzaam in het vakgebied personeelsmanagement, organisatie ontwikkeling en leiderschap in voornamelijk de zorg, onderwijs, non-profit. Ik weet wat het betekent en wat het van je vraagt om leidinggevende te zijn. Ik weet ook wat het betekent als je voelt dat het anders kan en moet. Dat je dwars door bestaande structuren en culturen heen de dingen wilt veranderen én dat het een uitdaging is om goed voor jezelf daarin te zorgen.

Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik vind dat er meer aandacht moet zijn voor de menselijke maat, voor het zakelijk nut van de mensen die werken in de organisaties. Mensen succesvol maken is ervoor zorgen dat zij hun volledig potentieel in (kunnen) zetten en in balans zijn op emotioneel, spiritueel, fysiek, sociaal en mentaal vlak. Meer rust leidt tenslotte naar een betere verbinding met jezelf, de ander en je omgeving. Het is ook de basis voor effectievere samenwerkingen en inspirerend en bezield leiderschap. De mens in de organisatie is een keihard concurrentie-instrument en bovenal de sleutel tot succes van iedere organisatie. Zeker gezien het huidige verloop in de zorg op dit moment.

het gevolg

Wat er voor je gaat veranderen

Je weet niet alleen wat je anders moet doen, je doet het ook!

Je hebt ontdekt wat voor jouw belangrijk is om een vernieuwend leidinggevende te kunnen zijn. Heb je jezelf leren kennen als een authentieke persoonlijkheid. Je hebt inzicht verkregen op hoe conditionering van invloed is op je gedrag. Je weet waar je naartoe wilt en wat je voor stappen gaat zetten om daar te komen. Je hebt dit omgezet in doen! 

N

Hernieuwde focus

Door het sparren met andere leidinggevenden in de groep wordt het heel helder welke richting je op moet om je leiderschap naar een hoger niveau te tillen en weet je precies wat je kunt gaan doen om ervoor te zorgen dat voor elkaar te krijgen. Je hebt ontdekt – vanuit actieve reflectie vanuit jezelf en anderen – wie je bent en wat je drijft.

Energie en plezier

Je bent niet meer managermoe maar je hebt weer plezier, energie en zin in je werk. Dat straal je uit op de werkvloer én ook thuis. Je voelt weer tot in je tenen dat dit het werk is dat je wilt doen. Je weet wat je energienemers en energiegevers zijn.

I

Je voelt je gesteund en geïnspireerd

Omringd worden door andere leidinggevenden zorgt ervoor dat je je inspiraties hebt teruggevonden en je je niet langer eenzaam voelt. Je hebt nu een groep mensen om je heen die hetzelfde denken, voelen en willen als jij. Dit precies weten hoe jij je voelt in het krachtenveld waar jij je elke dag in beweegt. Ze zijn je steun en toeverlaat op momenten dat jij het even niet meer weet, waarvoor je het ook alweer deed dat leidinggeven.

Je kijkt anders

Je weet inmiddels dat de dingen niet op zich staan, dat gedragingen symptomen zijn van wat er systemisch is in de organisatie. Je weet hoe belangrijk het is om “breder” en integraal te kijken naar wat zich in je teams en in de organisatie afspeelt. Je communiceert anders en kijkt letterlijk door een andere bril naar dezelfde situatie en naar jezelf. Hoe leuk is dat? 😉

Efficiënter werken – je doet meer in minder tijd

Waar je eerst overspoeld werd door je inbox, je agenda leidend was, je verdwaalde in de ratrace van iedere dag, van de organisatie (waarin je elkaar allemaal gek maakt), weet je inmiddels hoe je daar uit kan blijven. Je weet gewoon wat je wilt en moet doen, stelt daar prioriteiten in en vooral je houd je daar ook aan. 

Wat krijg je?

7 live bijeenkomsten van één dag (van 10.00 tot 16.00), inloop vanaf 9.30 uur; de laatste dag is een kortere, afsluitende bijeenkomst.

Je kunt tijdens dit jaar altijd mijn persoonlijke feedback en coaching vragen per mail, via WhatsApp of telefonisch. Voor de momenten waarop je even vast zit of gewoon advies wilt. Je kunt direct input krijgen op de dingen die je aan het doen bent. En je kunt natuurlijk tussendoor ook sparren met je Mastermind-groepsleden.

LOCATIE

De dagen vinden plaats op een mooie plek in het midden van het land. Uiteraard inclusief koffie, thee, lekkers en een gezonde lunch op elk van de Mastermind-dagen.

 

FAQ’S

ONZICHTBAAR
Wat is het verschil tussen intervisie en een mastermind?

Een MasterMind groep (MMG) maakt je als leidinggevende sterker. Je gaat sneller je grootste doelen halen. Bij intervisie gaat het meer over de inhoud. De MMG helpt je bij het bedenken van nieuwe ideeën. Zo worden jullie een groep die werkelijk het verschil kan maken. Het is geen groep die elkaar alleen maar positieve dingen zegt. Je helpt elkaar met de waarheid.

Wanneer zijn de live-dagen en wat zijn de tijden?

De dagen zijn op:

 • vrijdag 17 april 2020
 • woensdag 24 juni 2020
 • vrijdag 4 september 2020
 • Woensdag 18 november 2020
 • Vrijdag 8 januari 2021
 • vrijdag 26 februari 2021
 • woensdag 14 april 2021(afsluitende bijeenkomst)

Alle dagen zijn van 10.oo tot 16.00 en de inloop is vanaf 9.30. De laatste dag is korter, want dat is de afsluitende bijeenkomst.

Is het programma voor iedereen?

Het programma is voor managers en leiders in de zorg, die het anders willen. Je staat elke dag oog in oog met processen naar zelfsturing of loopt op tegen de remmende werking van verouderde structuren. Het is voor diegenen die daar doorheen willen breken.

Het is voor mensen die sensitief zijn en snel denken. Positief en creatief zijn. Je snapt dat jij je eigen instrument bent om het anders te gaan doen en je bent ook bereid om zelf te groeien en te doen! Deze mastermind is geschikt voor (aankomend) leidinggevenden die de confrontatie met zichzelf durven aan te gaan. Kortom: je bent een manager of directeur die een bezield leidinggevende wil zijn en het in zich heeft om nieuwe toepassingen en mogelijkheden te zien waarin authenticiteit, dienend leiderschap impliciet zijn.

En natuurlijk is het programma voor jou als je na het voorbereidende gesprek een absolute ‘JA!’ voelt :-).

Hoe werken we?

We werken vanuit de visie vanuit het WerkenMetEmmy. Dit is een integraal, systemisch model.

We zetten daarbij verschillende instrumenten in o.a. in op het gebied van communicatie, mindfullness, leefstijl, leiderschap en organisatie opstellingen.

Waarom een open inschrijving en geen incompany traject?

Het kan natuurlijk allebei, alleen de ervaring leert dat – wanneer je een mastermind hebt met leidinggevenden uit verschillende organisaties – het makkelijker is om je kwetsbaar op te stellen, echt jezelf te kunnen zijn. Daardoor bereik je meer groei. Leidinggevenden uit andere organisaties geven je ook andere inzichten en andere energie, ook dat doet je groeien.

Heb je nog een tip hoe ik mijn leidinggevende kan overtuigen dat ik dit moet doen?

Het is wellicht een open deur, maar als jij tijd neemt voor jezelf, weer een blije energieke leidinggevende bent dan heeft dat heeft dat een positieve weerslag op jouw leidinggevende want zij/hij heeft een energieke, vernieuwende leidinggevende in zijn MT en wie wil dat nu niet?  😉

Ook op je team(s) heeft het een positieve invloed, want je bent meer in verbinding met ze, hebt meer tijd en aandacht voor ze en je kunt hen beter ondersteunen bij hun ontwikkeling. Daardoor zijn zij weer blijere medewerkers.

Afhankelijk van jouw leidinggevende zou ik de harde resultaten of zachtere resultaten gebruiken als argument; jij kent jouw leidinggevende het beste.

En niet te vergeten: jij mag ook iets voor jezelf vragen. Er wordt een groot beroep op jou gedaan als manager/leidinggevende. Met als risico opgebrandheid, verzuim, of misschien denk je erover dat je de organisatie wilt verlaten. Daarin wil je net als de medewerkers graag ondersteund worden.

Lost deze MasterMind al mijn “problemen” op?

De LeiderschapsMastermind is bedoeld om je te ondersteunen in je groei, maar groeit niet voor jou, jij moet het doen. De Mastermind voedt je. Het gras groeit ook zelf, maar groeit wel beter wanneer we er mest en water op doen.