“Ik wil controle krijgen over de situatie waar ik nu in zit. Ik zit vast en dat voelt niet fijn”. Dit is de intentie waar Marit vandaag onze coachsessie instapt. “Ik weet niet hoe ik hier uit moet komen, zo ben ik normaal niet maar het lukt even niet meer, verzucht ze”. Ik ben verlamd, er komt niets uit mijn handen, ik sleep me de dag door, maar het liefst kruip ik onder een dekentje op de bank”. Ik die altijd de controle heb, ben compleet onderuit gegaan.

Als ik naar haar luister hoor ik dat ze haar houvast is verloren en letterlijk door angst verlamd is.

In zekere mate willen we allemaal graag de controle houden, de een misschien meer dan de ander. Controle hebben en houden geeft ons houvast. Door controle uit te oefenen op onze omgeving voelen we ons fijn. Het geeft ons het idee dat we weten hoe de wereld in elkaar steekt. We willen het leven controleren zodat we ons veilig voelen. Zodat we zeker weten dat er geen vervelende dingen gaan gebeuren.

Daar is op zich niets mis mee. Tot het moment dat het je verlamd, je tot niets meer in staat bent en jezelf niet meer herkent. En vastzit zoals mijn klant aangaf. Dat je vanuit angst koste wat het kost wil vasthouden aan het oude. Terwijl je misschien al voelt dat dat niet goed voor je is. Je wilt controle hebben over zaken waar je geen controle over zou moeten willen hebben. De situatie in de wereld, oorlog, Corona. de energie en brandstof prijzen.  Het weer. Dat geeft stress en kost je bakken met energie. Geen wonder dat je alleen maar onder dat dekentje op de bank wil liggen.

Het goede nieuws is dat je wel invloed hebt. Je hebt geen controle over de situatie of de uitkomst.  Soms gaat het anders dan dat je van tevoren hebt bedacht. Maar je hebt wel 100 % invloed op jouw leven en hoe je met de situatie omgaat!  

Wat helpt is te aanvaarden dat het is zoals het is. Je laat de behoefte los om controle te willen hebben op het resultaat. Loslaten is de kunst van overgave om je gevoel van controle te willen hebben te beteugelen. Dat zal je rustiger en energieker maken.  En stimuleert je zelfvertrouwen. Je zult weer meer jezelf kunnen zijn. Dan gebeuren er heel veel dingen die jij van tevoren niet had kunnen bedenken, die misschien zelfs wel leuker, beter, waardevoller zijn.

En je zult zien dat nieuwe wegen zich openen. Ook in moeilijke tijden.