“Ik weet niet meer wie ik ben en wat ik eigenlijk wil”.  Ik ben in gesprek met een potentiële coachklant.

“Ik heb fysieke klachten, voel me soms depressief en alles gaat fout. Op mijn werk doe ik dingen niet goed genoeg in de ogen van anderen en iedereen gaat maar steeds over mijn grenzen heen. Ik voel me steeds kleiner worden en sta wankel. Ik geef steeds meer van mezelf maar niets lijkt te helpen.  Ik wil van mijn fysieke klachten af en me weer gezond en gelukkig voelen. Ik wil stoppen om me steeds maar aan te passen aan dat wat ik denk dat anderen van mij verwachten.” vertelt ze mij.

Als ik naar haar luister hoor ik dat ze zich teveel heeft aangepast.

We passen ons allemaal aan in de relatie met de ander, thuis, in relatie tot vrienden en in je werk. Want ja, je wilt het samen doen en gelukkig zijn. Je probeert het zo goed als mogelijk te doen, om gezien, erkend en gewaardeerd te worden door de mensen om je heen, thuis en op je werk.

Daar is op zich niets mis mee. Tot het moment dat je ontdekt dat je jezelf verloren bent ergens onderweg. Dat je klachten krijgt en je niet meer happy voelt. Dat je voelt dat er iets zou moeten veranderen in je leven. En tegelijkertijd houd je vast aan de voor jou verkeerde baan, relatie, vrienden, een destructieve levenswijze. En dat voel je in de vorm van stress, fysieke klachten en soms relateer je dat niet eens aan waar je allemaal in zit.

Het goede nieuws is dat jij de enige bent die daar iets aan kan veranderen. Je voelt al dat je het anders wil, en dat is een uitnodiging voor jezelf om te gaan leven vanuit zelfwaardering, zelfrespect en zelfvertrouwen om weer te gaan voelen wat jij nodig hebt. Daar kan je misschien niet eens meer bijkomen maar daar ligt de sleutel. Bij jezelf, niet bij de ander. Dat vraagt moed, lef om jezelf onder ogen te zien.

Je hebt de keuze, de keuze om voor jezelf te kiezen en ook de consequentie van je keuzes onder ogen te zien. Vandaaruit pas naar de ander te vertrekken, eerst jij en vanuit de verbinding met jezelf in relatie met de ander komen. Je hebt een keuze, namelijk om in liefde jezelf te gaan leven. En waarde toe te voegen aan je eigen kostbare leven. Want de eerste en laatste relatie die je hebt is die met jezelf.