“Wat doe je eigenlijk als je met problemen aan de slag gaat in een opdracht?”. Ik was in gesprek met een directeur, we waren samen aan het sparren over dingen die zij zag gebeuren in de organisatie en waar zij terugkerend tegenaan loopt.

“Kan ik dat wel in woorden gieten?” vroeg ik me af. Want ik ben niet degene die het oplost. Een soort “hocus pocus pilatus pas” en je probleem is gefixt. Dat zou mooi zijn!

Volgens mij wil je als directeur en leidinggevende dat de problemen waar je tegenaan loopt duurzaam worden opgelost. Zodat je voortaan zélf weet hoe je dat aan kan pakken.

Natuurlijk is het logisch dat je wilt dat er wat gedaan wordt, je loopt tegen problemen aan en je wil dat die opgelost worden. Je hebt er namelijk zelf al heel veel aan gedaan. En die oplossingen werken vaak ook wel op de korte termijn. Maar vroeg of laat duiken ze weer op, je weet niet meer zo goed wat je nog kan doen.  Je hebt het gevoel dat je iets over het hoofd ziet.

Wat je gedaan hebt, is naar de problemen kijken vanuit de bovenstroom. En ze daar ook proberen op te lossen. Het probleem is vervelend en we willen het zo snel mogelijk weg hebben. Net als bij herhaaldelijke hoofdpijn, we nemen een pijnstiller, het gaat over en we denken dat het probleem is opgelost. Maar wat als het steeds weer terugkomt?

Wat helpt is om er op een andere manier naar te kijken. Te onderzoeken wat het probleem ons nu eigenlijk wil vertellen. Het is dus een symptoom van iets dat in de onderstroom aanwezig is. Het heeft een functie, het nodigt ons uit om verder te kijken dan onze neus lang is.

Wat helpt is te onderzoeken wat het symptoom ons wil vertellen, vaak ontdek je dat er een boodschap onder zit, omdat er meerdere problemen zijn die ons patronen laten zien. Dit vraagt van je dat je open en nieuwsgierig bent en even je oordeel uitstelt.

Dus niet direct de problemen willen fixen maar ze juist ook als kans zien, omdat ze ons iets willen laten zien.

En dat is wat ik doe als ik met leidinggevenden en directeuren werk. Onderzoeken wat er in de onderstroom speelt en wat er dus werkelijk aan de hand is. Zodat het probleem duurzaam opgelost kan worden en je niet aan symptoombestrijding doet.