“Als we op de toekomst voorbereid willen zijn, dan moet het echt anders!” Dat is – kort samengevat – wat ik de afgelopen tijd veel leidinggevenden en directeuren heb horen zeggen. Ze zien dat het in de huidige tijd anders moet in de organisatie waar ze werken. En dat dit wat vraagt van hun leiderschap.

Misschien herken je dit ook. En dan herken je misschien ook dat het verzuim hoog is, het financieel moeilijker gaat, personeel moeilijk te vinden is en als je ze vindt, ze moeilijk te houden zijn. 

Hoe komt het toch dat het lastig is om tot een duurzame verandering te komen? Dit komt omdat er vooral wordt ingezet op oplossingen op de proceskant.

Om processen te optimaliseren wordt er bijvoorbeeld gekozen voor de LEAN Six Sigma-methode, scrum, Agile, worden er nieuwe doelstellingen en KPI’s geformuleerd. Of er wordt (nog) een cursus verzuim ingekocht. Dit lijkt nodig, maar is niet voldoende om tot een duurzame verandering te komen.

Hoe komt het dat deze oplossingen niet (voldoende) werken? Dat komt doordat een belangrijk onderdeel vergeten wordt. Het is namelijk belangrijk dat je (weer) de verbinding met je bedrijf, je managementteam en de teamleiders weet te vinden. Dat jullie je weer kunnen verbinden met dat waar het bedrijf voor staat en voor wil gaan. Het levert enorm veel op als je daar de tijd voor neemt. Namelijk ruimte, bezieling en authenticiteit. 

Als je daarmee start en vervolgens de verbinding weet te maken met de buitenkant; je processen, HR, gedrag, en bij alles checkt of dat wat je aan de buitenkant laat zien, klopt met de binnenkant, de ziel van je bedrijf, dan ben je congruent en succesvol.  

Dan trek je namelijk de klanten en medewerkers aan die bij jullie passen. Sterker nog, dan trek je klanten en medewerkers aan die bij jullie willen horen omdat ze zich met jullie willen identificeren.