“Zo laten we eens kijken wat de diagnose is” zegt ze grappend. “Wat zien we over het hoofd?” Ik ben in gesprek met Selma Foeken, ondernemerscoach.  En we bespreken en evalueren de marketing en sales in mijn bedrijf.

“Ik denk dat we nog eens naar je kernwaarden moeten kijken. Is dat een idee?” zegt ze. “Misschien zeggen die iets over waarom je dit toch steeds doet”.

“Ja natuurlijk!” denk ik. Om daar meteen achteraan te denken: “Waarom ben ik daar zelf niet eerder op gekomen?” Ik werk met mijn klanten altijd met kernwaarden. Het is een onderdeel van mijn model en nu moet iemand anders mij even wakker schudden. Hier zie ik zeker iets essentieels over het hoofd…

Misschien herken je dat zelf als leidinggevende ook. Dat je bij je medewerkers heel goed ziet waarom ze vastlopen. Of oplossingen voor ze weet. Maar dat dit bij jezelf een stuk lastiger is. Dat je niet altijd ziet waarom je zelf vastloopt. Of maar geen goede oplossing kunt verzinnen. Hoe komt dat toch? Dat komt omdat je het niet ziet als je er zelf middenin zit.

Een schilder schildert ook zijn eigen huis niet op tijd. Dat komt omdat wij mensen ons met onze kwaliteiten op de ander richten. Zeker als leidinggevende is dat iets wat je doet. We zijn zo gericht op die ander, dat we vergeten die kwaliteiten voor onszelf in te zetten.

Het overkomt mij dus ook nog wel eens. Ik heb dan even een ander nodig om samen te kunnen onderzoeken waar het hem nu precies in zit. Het mooie daarvan is dat je, dankzij de blik van die ander, snel tot de kern komt.

In dit geval was daar maar een half uur voor nodig. Dankzij dat half uur heb ik zoveel helderheid gekregen. Iets wat mij in de dagen erna in gesprekken met opdrachtgevers en klanten helpt. Want ik heb inmiddels weer haarscherp wat belangrijk is voor mij.

Als manager en directeur heb je te maken met complexe vraagstukken die creativiteit vragen. Dan is het fijn als er iemand even met je meekijkt en -denkt. Even met iemand sparren kan je dan zoveel brengen.

Ook al weet je het echt zelf wel, het helpt om samen met een ander te kijken, te onderzoeken en zo weer scherpte te krijgen. Want geloof me, de wijsheid zit echt al in jezelf. Soms heb je alleen een zetje nodig om het eruit te krijgen.