“Jij? Weet JIJ het ook soms even niet?” Ik hoor het ongeloof in haar stem.

Ik heb haar net verteld hoe fijn ik het vond om te sparren met een collega toen ik het even niet meer wist. Een team dat vastliep in de zorg met een cliënt en ik was in en met mezelf aan het puzzelen wat voor stappen ik kon nemen om de situatie te doorbreken. En eerlijk gezegd vond ik dat ik het moest oplossen en zelf moest kunnen. Ik was immers niet voor niets de leidinggevende van dat team.

Herkenbaar? Dan denk je misschien wel dat het zwak is om hulp te vragen. Of heb je de overtuiging dat jij het allemaal zelf moet kunnen.

Wat ik bij veel leidinggevenden zie is dat ze denken dat ze alles zelf moeten oplossen. Logisch dat ze dit denken, want dat is vaak wat ze hun collega’s ook zien doen. Die op hun beurt ook denken dat het zwak is om hulp te vragen. Veel leidinggevenden vinden het lastig om dat te doen, want dat zou hun imago kunnen beïnvloeden. En dat dat een negatieve invloed zou kunnen hebben op het wel of niet behouden van hun baan.Het lastige is alleen dat je niet alles kunt. Hoe goed je ook bent in leiding geven. Er zijn dingen waar je goed in bent en dingen waar je minder goed in bent. Een krachtige leidinggevende weet niet alleen waar ze goed in is, maar ook waar ze minder goed in is. Bovendien: hulp vragen heeft een positieve invloed op je gezondheid. Wetenschappers zijn het er al langer over eens dat sociale steun beschermt tegen de negatieve effecten van stress.

Wat je kan helpen bij hulpvragen is bedenken dat je juist professioneel en bekwaam overkomt als je om steun vraagt. Geloof me: je collega vindt het ook nog leuk om met je te sparren en samen te kijken naar andere oplossingsrichtingen. Je kunt het niet alleen en samen is veel leuker 😉 Daarmee ben je ook een positief voorbeeld naar je medewerkers. Als ze zien dat jij hulp durft te zoeken dan zullen zij ook makkelijker op jou afstappen voor hulp.

Gelukkig heb ik gespard met mijn collega, een half uurtje was genoeg om weer even afstand te kunnen nemen door de vragen die zij stelde. Ik kon weer vanuit een ander perspectief kijken en ik kon het team op een goede manier helpen. Wat was ik weer een blij mens en hoe waardevol is het om dit samen te doen!

Mocht jij willen sparren met mij over iets waar jij even anders naar wilt kijken, ik vind het super om dat met je te doen. Met een half uurtje per week kom je al zo ver! Wil je meer weten, bel of app me gerust op 06- 2006 1005. Mailen mag natuurlijk ook op emmy@werkenmetemmy.nl