Of ik kon beschrijven wat ik doe om iedereen binnen een team in zijn kracht te zetten. Ik twijfelde toen de directeur van een zorginstelling dat aan me vroeg. Want ik begin het zo langzamerhand een jeukwoord te vinden: in je kracht staan. Laat staan dat een coach of leidinggevende jou in je kracht zet.

Kon ik dat stuk wel schrijven? Want ik zet niemand in zijn kracht. En ik kan er ook niet voor zorgen dat iemand in zijn kracht gaat staan. Dat zou makkelijk zijn. Een soort ‘hocus pocus pilatus pas’. De werkelijkheid is volgens mij echt anders.

Ook als leidinggevende heb je de uitspraken vast wel eens langs horen komen: “Iemand in zijn kracht zetten”. Of een ander veelgehoorde uitspraak: “Iemand de regie teruggeven”. Wat voor gedachten zitten daar eigenlijk achter? Kunnen leidinggevende iemand daadwerkelijk in zijn kracht terugzetten? Of zijn regie teruggeven? 

Dat zou namelijk ook betekenen dat iemand krachteloos is. Of regieloos. En als je dat gelooft, dan krijg je als leidinggevende juist dat wat je niet wilt. Namelijk dat je medewerkers zelf ook gaan geloven dat ze krachteloos en regieloos zijn. Dat ze zijn overgeleverd aan krachten van buitenaf.

Dit noemen we aangeleerde hulpeloosheid. Mensen geloven dan dat ze geen invloed (meer) hebben op de gebeurtenissen die hen overkomen.

Volgens mij wil je als directeur en leidinggevende juist het tegenovergestelde. Dat je medewerker erachter komt dat zij invloed heeft. Dat ze weet wat ze kan doen om ervoor te zorgen dat de situatie waarin zij zich bevindt verandert. Of dat de manier waarop zij er mee omgaat verandert.

Herkenbaar? Is dat ook wat jij graag wilt? Dan herken je waarschijnlijk ook dat je graag wilt dat jouw medewerkers de ruimte ervaren om zelf keuzes te kunnen maken, om beslissingen te kunnen nemen en dat te kunnen doen waar zij goed in zijn.

Als dat is wat je wilt, dan helpt het als je als leidinggevende uitgaat van de kracht van de ander. Krachtgericht begeleiden noem ik dat. En dat is dus iets heel anders dan mensen in hun kracht zetten.

Krachtgericht begeleiden doe je door medewerkers vragen te stellen waardoor ze zelf antwoorden en oplossingen vinden voor de vraagstukken van alledag.  Door te zorgen dat ze ruimte ervaren om keuzes en beslissingen te kunnen maken.

Krachtgericht begeleiden vraagt van jou dat je er met je aandacht bij bent. Dat je je medewerkers steunt. En dat je zelf een voorbeeld bent door het gesprek aan te gaan. Door je zelf kwetsbaar op te stellen. Want krachtgericht begeleiden komt van twee kanten.

Door krachtgericht begeleiden staat iedereen in zijn kracht. Hoe jeukerig dat misschien ook klinkt.