Vandaag is een speciale dag. De dag van de verpleging, de geboortedag van Florence Nightingale (1820). Voor mij is ze een voorbeeld, rolmodel en inspiratiebron. Omdat zij door haar onderzoek en vernieuwende inzichten op het gebied van verpleegkunde en hygiëne het vak op de kaart heeft gezet. Haar denkwijze is de basis voor de moderne verpleegkunde: met principes over handen wassen (hygiëne) en infectiebeheersing. Deze principes zijn tot op de dag van vandaag nog relevant en nu zeker tijdens de Corona crisis.

Waarom is een rolvoorbeeld eigenlijk belangrijk voor ons? Meestal word je gefascineerd door grote rolmodellen die wereldwijd bekend zijn en die grote impact op de wereld hebben (gehad). Je raakt geïnspireerd omdat ze hun wijsheid en kennis met je te delen en je ondersteuning te bieden.

Als leidinggevende ben je ook een rolmodel voor de mensen in je team. Je bent dat omdat je een voorbeeld bent voor medewerkers, je bent er in moeilijke tijden. Je bent belangrijk omdat je hen kunt inspireren, hen kunt stimuleren om het beste uit henzelf te halen. Vertrouwen te geven.

Als leidinggevende en dus rolmodel ben je je bewust van de doelen, de ambities en de koers. Je geeft vorm en inhoud aan de waarden. Je brengt nieuwe inzichten, ondersteunt en leeft de missie van het team en de organisatie.

Je bent rolmodel op je eigen manier. Je hoeft geen Florence Nightingale te te zijn om rolmodel te zijn. Het is goed om je bewust te zijn dat je je team(s) hulp, steun en sturing kunt geven op jouw manier en waar hun behoefte ligt. Als je inspireert met de intentie om het team te verrijken en aan te moedigen, ben je leidend in de route naar de toekomst en de ontwikkeling van het team. Met als resultaat stevige blije medewerkers en teams.

Wil je weten hoe jij een (beter) rolmodel kunt zijn? Ik ondersteun je hier graag bij. Bel of app me gerust via een PB of via werkenmetemmy.nl/contact.