Bij verandering horen emoties. Die emoties zie je weer terug in gedrag. Elk gedrag heeft daarin een functie. Om te komen tot een succesvolle verandering helpt het ons om anders om te gaan met emoties.

Emoties vinden we vaak lastig. We willen er niet al teveel aandacht aan besteden. Toen ik jaren geleden voor het eerst een transitie-opdracht deed in een organisatie merkte ik dat ook bij mezelf. Ik was hard aan het werk om de mensen vooral de positieve kanten van de verandering te laten zien en ging daarmee voorbij aan de emoties.

Ik zie het ook bij mijn klanten; ze willen liever samenwerken met de ratio van hun teams en medewerkers dan met hun emoties. Ze geven aan emoties wel even te willen erkennen maar willen het liefst daar zo weinig mogelijk aandacht aan besteden.

Hoe komt het dat we dit zo lastig vinden, dat we veranderingen bij voorkeur alleen met ons verstand willen benaderen?

Dat komt door 4 dingen.

  1. We denken dat een transitie succesvol(ler) is als we handelen uit rationele argumenten
  2. We denken dat mensen alleen met ‘verstandige’ argumenten in beweging komen
  3. We denken dat we makkelijker vanuit ons verstand met anderen kunnen communiceren
  4. We denken dat het makkelijker en succesvoller is wanneer emoties geen rol spelen.

Dit maakt dat – als we maar genoeg rationele argumenten uit de hoge hoed toveren – denken dat het wel goed komt. Dat maakt ook dat we blijven denken dat emoties in de weg zitten. Ook al weet je als manager dat je juist wél aandacht aan die emoties moet geven, makkelijk is het niet. Want ja het is waar: op het moment dat een medewerker in de emotie zit kun je geen gesprek voeren.

Uit hersenonderzoek blijkt dat mensen veel minder in beweging komen op basis van rationele argumenten dan we altijd aannamen. Het is dus handig om “regie” te kunnen voeren op de emoties. Wat daarbij helpt is dat je emoties gaat zien als de motor van de verandering.

Er zit namelijk een enorme energie in. Emoties geven de drive, de motivatie en de energie voor de verandering. Emoties zijn verborgen boodschappen. Een emotie is energie in beweging. Er is geen echt succes zonder emotioneel succes.

Dat wil niet zeggen dat de ratio niet belangrijk is. Die geeft immers de koers en richting aan van de verandering. Als je weet hoe je ervoor kunt zorgen dat de emoties er op het juiste moment mogen zijn en ook kan laten samenwerken met de ratio, dan maak je de verandering leuker, makkelijker en succesvoller.

Wil jij sparren met me over emotiemanagement tijdens de verandering? Bel, app of mail me gerust > 06-20061005 of info [a] werkenmetemmy.nl. Ik ga graag met je in gesprek.