Je hebt als manager een veranderopdracht. Je hebt het team verteld wat de verandering in houdt en je gaat aan de slag. Maar telkens als je met het team stappen wilt maken voel je weerstand. Je voelt je boos, je bent geïrriteerd dat niets lijkt te helpen om het team mee te krijgen. Je gaat met lood in je schoenen naar de volgende team meeting… Herkenbaar?

Voor iedereen geldt – ook voor jou – dat een geuite emotie een zakkende emotie is. Je zult ruimte moeten maken voor je eigen gevoelens in het gesprek. Jouw emoties zorgen er anders voor dat je niet altijd het handigste gedrag vertoont. Dan komt het op je vermogen aan om eerst je eigen emoties te managen. Daarna kun je de ander pas in zijn emoties (weerstand) erkennen. Je bent ook maar een mens 😉

Je vertelt je team wat het met je doet als je steeds weerstand ervaart. Op die manier stel je grenzen, geef je uiting aan je emotie en zeg je iets over het gedrag en het gevolg daarvan.

Erkennen van emoties bij jezelf en de ander is dus een goede manier om de emoties te laten dalen. Zodat er weer ruimte komt voor een – rationeel – gesprek.