Het team is boos op je omdat je een verandering wilt doorvoeren die in jouw ogen echt nodig is. Je moet steeds herhalen waarom het nodig is om de dingen anders te doen. Je voelt weerstand: wat je ook doet om het uit te leggen, het helpt niets. Je wordt er een beetje moedeloos van.

Het liefst zou je willen dat ze het begrijpen en mee gaan in de verandering. Zonder dat ze elke keer in de weerstand schieten.

Hoe komt dat toch dat dit gebeurt? Vaak is het een onhandige manier van het team om hun onvrede kenbaar te maken. Jij als teamleider gaat er voor het gemak van uit dat –  als je het blijft uitleggen – dat ze het uiteindelijk gaan begrijpen en de weerstand op houdt. Jouw reactie zorgt er echter voor dat de weerstand alleen maar stijgt. Je teamleden kunnen je uitleg niet horen omdat ze alleen maar bezig zijn met het ‘regelen’ van hun emoties.

Je kunt het jezelf gemakkelijker maken wanneer je zou herkennen en erkennen dat het team weerstand heeft en er iets over zegt: “Jullie voelen weerstand omdat ik in jullie ogen de zoveelste verandering in gang zet en jullie hebben de indruk dat ik jullie daar niet voldoende in meeneem.” Dan is een ander gesprek mogelijk. Het team krijgt de gelegenheid om zich uit te spreken. En een geuite emotie zorgt ervoor dat de emotie zakt. Met als resultaat dat je weer ideeën kunt uitwisselen, meningen kunt delen en weer op een gezamenlijk doel kunt komen.