Ik spreek een directeur die me vertelt dat ze trots is op haar medewerkers. “Ze waren zo veerkrachtig tijdens het begin van deze pandemie, zo oplossingsgericht ook! Dat was echt geweldig, hoe iedereen zijn schouders eronder zette”, vertelt ze.

“Nu het langer duurt is dat soms moeilijk en dat begrijp ik ook”, zegt ze, “maar ik ervaar dat soms zelf wel als lastig. Hoe kan ik hier op een goede manier mee omgaan?”

Heel herkenbaar! Wat je ziet is dat in een crisis situatie mensen oplossingen bedenken voor dat wat ze tegenkomen. Ze gaan dingen anders doen dan ze gewend zijn. Als de crisis situatie voorbij lijkt of wanneer de situatie te lang duurt schieten de meeste mensen weer terug in hun oude patronen en gedrag.

Hoe komt dat toch? Dit komt omdat het veranderen van gedrag niet zo makkelijk is. Dat heeft te maken met ingesleten patronen in onze hersenen en die zijn moeilijk te veranderen. Mensen voelen zich veilig als de dingen gaan zoals ze altijd gaan, dat is hun houvast.

Bij veranderingen komen gevoelens van onveiligheid en angst om de hoek kijken. Ze vragen zich hoe de toekomst er uit ziet, wat het voor hen betekent.

Het helpt om je bewust te zijn dat we de neiging hebben om terug te schieten in oude patronen omdat we daar onze veiligheid uit halen.