Deze tijd vraagt om leiders die in staat zijn een organisatie te transformeren zodat deze kan groeien. Daarvoor is het nodig dat systemische leiders sturen op dat wat zij in het moment aan zien komen. Zonder daarbij de doelen uit het oog te verliezen.

Dat dit soms lastig is komt omdat we geleerd hebben te kijken naar een organisatie als machine. En de daarmee gepaard gaande mechanistische benadering. Dit werkt niet meer omdat we te maken hebben met complexe, sociale systemen. Een organisatie is een levend systeem. De uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden vragen een andere aanpak.

Het is handig om een systemische blik te ontwikkelen waarbij het jou als leider helpt om te focussen op het systeem als geheel; team, organisatie, maatschappij. Ook het leren herkennen van patronen waar het niet stroomt is daarbij belangrijk. Door “anders vast te houden” krijg je een gezondere en effectievere leiderschapsstijl die bijdraagt aan de transformatie van je organisatie.

Systemische sensitiviteit ontwikkelen in je leiderschapsstijl helpt om de organisatie als geheel veerkrachtiger te houden.

Wil jij systemisch leiderschap ontwikkelen en beginnen bij jezelf, dan help ik je daar graag bij. Je ziet hier op welke manieren dat kan: https://www.werkenmetemmy.nl/werk-met-emmy/