Ik had vandaag een mooi gesprek met een manager. Ze is super goed in haar vak en tot voor kort genoot ze daar met volle teugen van. Alleen de laatste maanden merkt ze dat het haar allemaal een beetje te veel wordt. Ze is moe, sneller geïrriteerd en heeft behoefte aan rust. Ze wil hier iets mee doen maar vindt het lastig om een stap te maken en doet dat tot nu toe niet. Herkenbaar?

Als je heel eerlijk bent, weet je of voel je wel ergens dat het anders moet met jezelf. En toch doe je het niet. Hoe komt het toch dat je wel weet wat je anders zou kunnen/moeten doen, en het toch niet doet?

Grote kans dat je denkt dat het allemaal nog wel lukt, dat je nog energie genoeg over hebt of dat die wel terugkomt als het iets rustiger wordt. Je hebt het gevoel dat je echt toch niet minder kan werken, vakantie of rust kan nemen, omdat de organisatie, de teams of de klanten je nodig hebben.

Het heeft te maken met wie jij bent. En wat je altijd gewend bent te doen; doorgaan voor de ander, je teams, je klanten. Het is lastig om ruimte voor jezelf te maken.  Niet zo gek hoor, dit zie ik veel leidinggevenden doen, dus je bent niet de enige 😉

Logisch dat het een stap is om wel voor jezelf te gaan kiezen, misschien kun je zelfs niet eens meer bedenken wat jouw behoeftes zijn. Natuurlijk kun je kiezen voor dat wat je gewend bent te doen, en dat is meestal doorgaan. Maar als jij iemand bent die met regelmaat voelt dat het anders zou moeten dan komt er misschien een moment dat het echt niet meer gaat, en dan laat het gevoel van rustig aan doen je niet meer los. Sterker nog: dan kun je waarschijnlijk niet anders meer, het laat je niet meer los.

Realiseer je dat het je helpt als je ervoor kiest om – voordat al je energie op is – naar dat terugkerende gevoel te luisteren en (beter) voor jezelf te gaan zorgen. Dit doe je door te onderzoeken wat belangrijk is voor jou, om te kijken naar waar jij weer krachtig van wordt. Zodat je weer meer energie hebt en minder moe bent. Dat is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.