Een tijd geleden kwam ik bij een directeur die het niet meer wist. Alles liep uit de hand. “Er zijn incidenten, eerst kleine en nu ook grote incidenten” zo vertelde ze. Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren. “Het lijkt wel of het in de muren zit” verzuchtte ze.

Heel herkenbaar! Dit geluid hoor ik vaker van directeuren en managers met wie ik werk.  Ze komen hardnekkig oud gedrag tegen.

Hoe komt dit toch? Dit komt omdat een organisatie een systeem is. Het systeem doet altijd zijn werk.

Ieder gedrag heeft een oorzaak en vaak op een andere laag dan waar het ontstaat. Hardnekkige patronen zijn vaak een signaal dat er iets niet stroomt in het systeem. Hoort iedereen erbij? Staat iedereen op zijn goede plek? Is er een balans in geven en nemen?

Zolang het hardnekkige gedrag binnen de grenzen van het toelaatbare blijft, doen we niets en verandert er vaak weinig. Goede voornemens komen niet van de grond, afspraken worden niet of nauwelijks nagekomen. Zo kan het heel lang doorgaan.

Totdat het net als nu uit de hand loopt; hoe ontdek je wat er werkelijk aan de hand is? Ik ging met deze manager systemisch kijken naar de zichtbare problemen en hoe ze de wijsheid van haar eigen lijf hierbij in kon zetten. Met als resultaat dat ze anders ging kijken naar de mogelijke oplossing.

Herken je dit, en wil je op een ander manier kijken? Ik help je graag.

Bel (06-20061005) of mail (info@werkenmetemmy.nl) me gerust voor een vrijblijvend gesprek.