Er gebeuren soms dingen om je heen, in je gezin of met de mensen om je heen die maken dat je alleen nog bezig bent om alle ballen in de lucht te houden. Alles is dan anders. Misschien is er iemand ziek, of verlies jij zelf je baan. Dat zorgt voor allerlei doemscenario’s die door je hoofd spoken en maken dat je ’s nachts wakker ligt van de stress. 

Je probeert dan misschien uit alle macht de regie over je leven weer terug te krijgen. Je doet oefeningen om de stress te verminderen en om goed te kunnen slapen. Probeert ruimte te maken voor beweging. Schrijft je gevoelens van je af. En toch blijf je onrustig, voel je je niet goed en ben je niet energiek. Je hoofd maalt maar door.

Hoe komt het toch dat het averechts lijkt te werken als we ons best doen om grip op een situatie te krijgen?

We willen de regie houden, houvast hebben. Verliezen we dat gevoel van zekerheid, ontstaat er stress. Gaan onze gedachten met ons aan de haal en daardoor ook al snel onze gevoelens en ons gedrag.

Houvast lijkt voor veiligheid en zekerheid te zorgen. Dat is een logisch mechanisme. Als we tegenslagen tegenkomen, weten we met ons hoofd dat we geen invloed hebben. Maar ons lijf zegt ons iets anders. We ervaren stress en dan gaan we in de overleefstand. Dat is op het moment heel moeilijk te doorbreken, waardoor we in een vicieuze cirkel terecht komen. Minder invloed, meer stress, meer in de overleefstand en dus nóg minder een gevoel van controle…

Maar hoe doorbreek je die vicieuze cirkel dan?

Het kan helpen je te realiseren dat sommige situaties je overkomen. Het hoort bij het leven en het is de kunst te accepteren wat je niet kunt veranderen. Los te laten. Te kijken waar je wel invloed kunt hebben, ook al lijkt die invloed nog zo klein. Je hebt namelijk wel invloed op je gedachtes, gevoelens en gedrag. Daarmee neem je zelf weer de regie over je leven.

Ervaar jij soms ook stress in deze tijd en zit je soms ook in een vicieuze cirkel? Heb je behoefte om er eens samen over te sparren waar je je invloed kunt gaan pakken? Je kunt me altijd bellen of appen (06-2006 1005) of mailen ( emmy@werkenmetemmy.nl)