“Je kunt op elk moment van elke dag beginnen met anders denken.”

Ik lees een interview met Gregg Braden en deze quote raakt mij, dat is waar ik zo in geloof.

We staan op een cruciaal moment in onze evolutie. Daar waren we al eerder naar op weg, maar nu wordt het alleen maar meer zichtbaar. In deze tijd.

Onze maatschappij is geënt op het idee van Darwin, die begin 19e eeuw stelde dat de fundamentele regel van de natuur die van conflict is; gewelddadige competitie.

We hebben inmiddels wel bijgeleerd maar de maatschappij is nog steeds gebaseerd op dezelfde begrippen als in zijn theorie. Bedrijven zijn georganiseerd op schaarste en competitie. Als we kijken naar de grote problemen in de wereld gaat het altijd precies hierover. We leven nog steeds alsof dat klopt: alleen de sterkste overleeft en we moeten vechten voor ons bestaan.

Volgens mij is het tijd voor een nieuw verhaal.

Als we de grote problemen in onze samenleving en dichterbij in ons werk en onze familie willen oplossen dan moeten we ons gaan richten op de werkelijke regel van de natuur, die van samenwerken. We moeten afstappen van het ‘survival of the fittest’ idee omdat het tegen onze natuur ingaat. Als we samenwerken en harmonie omarmen hebben we meer kans op duurzaam succes.

Als we beginnen met onze kinderen te vertellen dat het leven draait om samenwerken en delen, zal de wereld het langzaam veranderen. Mensen zullen anders gaan denken over zichzelf, over anderen, de wereld om hen heen, de aarde. Ik geloof dat de generatie die er nu aankomt de problemen kan oplossen die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Zij worden de nieuwe leiders die het anders gaan doen.

Wil je een leven leiden vanuit samenwerking in plaats van vanuit competitie, waar kan je dan beginnen?

Je kunt op ieder moment van de dag beginnen met anders denken. Als je de dag begint kun je denken en voelen hoe je andere mensen een fijne dag kan bezorgen. Je kunt jezelf ook vragen stellen in je werk, in je teams: wat kan ik doen om hen te helpen hun werk goed te kunnen doen? Uiteraard moet je ook goed voor jezelf zorgen, dat is het vertrekpunt. Maar de ander helpen kan altijd.

Een andere tip: luister naar wat iemand je vertelt. Luister echt, zonder je eigen verhaal al klaar te hebben. Wees met volle aandacht bij de ander. Uit onderzoek blijkt dat we, als iemand tegen ons praat, voornamelijk bezig zijn met wat we straks gaan antwoorden. Dat is bij de een zichtbaarder dan bij de ander, maar we doen het allemaal. 🙂 Probeer eens echt goed te luisteren, wees stil. Het gaat om zulke kleine dingen. Als je het idee omarmt dat de wereld draait op samenwerking, ga je vanzelf afvragen: hoe kan ik meewerken?

Het klinkt misschien makkelijker dan het is en het verandert heus niet zomaar. We moeten een ‘shift’ doormaken: in plaats van “wat haal ik eruit?” of “Wat brengt het mij?” Kunnen we onszelf afvragen: “wat kan ik bijdragen?”

We zijn geconditioneerd om te geloven dat we moeten vechten voor alles wat goed voor ons is. Als we hiervan kunnen loskomen, begint de verandering. Het is een geweldige spannende tijd waarin we leven. We staan op een cruciaal moment in de geschiedenis: de keuze die we maken zal de toekomst bepalen.