We leven in een bijzondere tijd, een tijd die ons doet stilstaan. Soms weten we zelfs even niet meer hoe we hierna verder gaan. Het stilstaan voelt niet altijd fijn, want we waren daarvoor nog volop aan het hollen. Het betekent een andere manier van leidinggeven, leidinggeven aan jezelf en aan je teams of de organisatie waarin je werkt.

Het is niet altijd makkelijk, maar hoe groot het probleem of de situatie waarin we nu zitten ook is: sterk weer opstaan is dé manier om in praktijk te brengen om het anders te gaan doen na deze tijd. We hebben er moed voor nodig om de dingen anders te doen.

Het begint bij jezelf, met onderzoeken wat deze situatie met je doet. En dan niet alleen de negatieve dingen die erbij komen kijken, dat mag er natuurlijk ook zijn. Maar het gaat erom dat je er niet in blijft hangen. Dat je ook kan kijken wat het je wel brengt.

Ik spreek veel managers en ik hoor dat deze tijd hen helpt te vertragen en ondanks dat het vaak via online ontmoetingen gaat, ze nu tijd hebben voor hun medewerkers. Dat ze dat fijn vinden. En dat ze tijd hebben om te onderzoeken wat zij zelf nodig hebben in hun leven en werk. Er ontstaat een nieuwe balans.

Ze kijken naar wat het hen oplevert in plaats van alleen maar naar wat het hen kost. En ja, dat is even wennen. Het is zoeken naar houvast en dat gaat met vallen en opstaan. Hoe mooi is het als je ontdekt dat je een andere manier vindt om leiding te geven, om bij je teams te zijn. Of dat je een andere balans vindt tussen werk en privé, die nu meer met elkaar verweven zijn dan ooit.

Ik geef je een paar tips die kunnen helpen:

Maak afspraken
Je werkt nu waarschijnlijk thuis, dus maak afspraken met je partner en/of kinderen. Over wanneer je aan het werk bent en wanneer je er voor hen bent, bijvoorbeeld om je kinderen te helpen met hun huiswerk maken. Verdeel de taken en je tijd. Wees hier duidelijk in naar elkaar.

Zorg voor jezelf
Plan ook elke dag een moment waarin je tijd neemt voor ontspanning, sport of yoga. Misschien kun je dit samen met je gezin doen. Samen een online training doen of even wandelen zijn momenten die je (ook) op kunnen laden. Of doe iets voor jezelf waar je normaal niet aan toe zou komen. Ik ben bijvoorbeeld aan het haken geslagen. Dat is iets dat ik al jaren niet heb gedaan, maar wel fijn vind omdat ik dan aan het creëren ben en even geen schermtijd heb. Een mindfulness momentje.

Plan pauzes tussen je online meetings
Ga niet achter elkaar door met online meetings zonder dat je pauzes neemt. Deze meetings zijn intensief en normaal als je op kantoor bent loop je ook even van overleg naar overleg en heb je automatisch die pauze tussendoor.

Denk ook aan koffiemomentjes met je team
Sociaal contact gaat niet vanzelf, initieer dat bewust. Kies wat vaker voor videobellen in plaats van gewoon bellen met je medewerkers en collega’s. Het zien van elkaar draagt bij aan de betrokkenheid. Klets even bij en pak er een kop koffie bij. Dat doen we normaal ook even bij het koffie apparaat.Als leidinggevende kun je hierin heel goed het voortouw nemen.

Vertrouwen
Leidinggeven op afstand begint met vertrouwen. Allereerst vertrouwen in je eigen leiderschapskwaliteiten. En ook met vertrouwen in je team. Een andere manier dan leidinggeven “by walking around”.

Leidinggeven op afstand kan je onzeker maken over je eigen kwaliteiten en manier van leidinggeven. Dat is niet heel raar, en je bent zeker niet de enige die dat zo ervaart. Help je teams als leider door dichtbij te zijn. Wees laagdrempelig beschikbaar voor je medewerkers. Overleg met ze waar ze tegenaan lopen en zorg ervoor dat iedereen weet wat prioriteit heeft.

Verbinding
Als leidinggevende wil je natuurlijk weten hoe het met iedereen gaat en wil je je medewerkers ondersteunen om hun werk zo optimaal mogelijk te doen. Laat de mensen met wie je werkt daarom regelmatig via 1-op-1 contact iets van je horen, dat wordt erg op prijs gesteld. Check ook of mensen niet teveel hooi op hun vork nemen, hoe het mentaal met ze gesteld is, of er zorgen zijn over gezondheid van zichzelf of familie. Weet wat er speelt. De tijd nemen voor de andere doe je normaal even tussendoor als je elkaar tegenkomt. Zorg dat je het nu online inplant, de tijd nemen om met iedereen te praten en oprecht geïnteresseerd te zijn, wordt enorm gewaardeerd.

Verplicht thuiswerken vraagt een ander manier van leidinggeven. De ervaringen die we nu opdoen zou weleens kunnen betekenen dat werken op afstand ook na deze tijd gebruikelijker wordt. Wat betekent dat voor jouw stijl van leidinggeven? Heb je daarin iets te ontwikkelen of te versterken?