Heb je dat ook wel eens dat je het gevoel hebt dat je even niet meer de regie over je leven hebt? Je wordt ziek, verliest je baan, er gebeuren dingen in je gezin of met de mensen om je heen en je bent alleen maar bezig om al die ballen in de lucht te houden. Je hebt er allerlei gedachtes over of je ligt ’s nachts wakker van de stress.

Je wilt de regie weer terug over je leven. Maar hoe? 

Dit kun je o.a. doen door verantwoordelijkheid te nemen voor je gedachtes, gevoelens en gedrag. Wanneer je dat doet zal je merken dat je in staat bent om te gaan met de dingen die je tegenkomt in je leven. En ook veranderingen aan kunt brengen waar nodig.

We zijn niet overgeleverd aan de omstandigheden, we hebben de regie. Hoe fijn is dat? En ja, soms heb je daar wel wat moed voor nodig, om de regie weer te pakken.

Sommige situaties zijn niet maakbaar of niet te sturen; het overkomt je. Het is dan de kunst om dit te zien en te accepteren wat je niet kan veranderen en het los te laten. Moed is dan nodig om te zien waar je wel invloed op hebt en waar je zelf wel veranderingen in aan kan brengen.

We hebben invloed op onze gedachtes en hoe we ons voelen over een bepaalde situatie of over een ander. Wanneer we zelf verantwoordelijkheden nemen over onze gedachtes, gevoelens en gedrag, zijn we in staat om veranderingen aan te brengen in dat waar de situatie over gaat.

Hoe doe ik dat als leidinggevende? Het is nodig om te balanceren tussen dat wat belangrijk is in je leven en in je werk. Het is goed om daar elke dag bewust bij stil te staan. Onderscheid wie jij bent en wat je doet.

Ik zie zoveel leidinggevenden alles geven aan hun werk. Hun identiteit is hun werk. En als je je baan dan om welke reden dan ook niet meer hebt of niet meer kunt doen, is je leven “leeg”. Ervaar je dit, dan herken je waarschijnlijk ook dat je naast je drukke baan als leidinggevende een gever bent. Super tof en des te meer nodig om daarnaast/eerst voor jezelf te gaan zorgen.

Het begint echt bij jou!

Je kunt pas voor de ander zorgen (lees: leidinggeven aan je teams) als je ook goed voor jezelf zorgt. Dus het begint bij jezelf. Wat heb jij nodig om je krachtig en energiek te voelen? Wat maakt dat jij fluitend naar je werk gaat? Is dat wat je doet nog wel dat waar je (voldoende)
energie van krijgt? Ken je jezelf? Wie wil jij zijn?

Weet wat je energiegevers en je energienemers zijn. Als je dat al helder hebt voor jezelf dan ben je al een heel eind. 🙂 De volgende stap is ervoor zorgen dat je daar een goede balans in hebt en vervolgens ook houdt!

Daarna komt pas de ander. Wanneer jij sterk staat in je kern, kun je vanuit daar naar de ander bewegen. Je blijft in het oog van de orkaan staan en bent je er heel bewust van dat wat jezelf nodig hebt en dat waar je voor staat. Je zorgt voor voldoende energiegevers en je balans is goed.

Je bent daarmee het voorbeeld voor de ander. Ben je je bewust dat je als leidinggevende ook een voorbeeld bent voor je medewerkers?

Zelfs als dit allemaal redelijk goed gaat, wil het niet zeggen dat het altijd perfect zal gaan. Soms zal je merken dat je jezelf toch even vergeten bent en de balans er even wat minder is. Dat geeft niets, je zal steeds bewuster worden en het steeds beter bij kunnen sturen. Ook in het niet perfect zijn of het even niet weten ben je een mooi voorbeeld voor de ander. 😉 Het is ontdekken wat bij jou past om je goed en sterk te voelen.