Met kerst luisterde ik naar de toespraak van de koning. Hij benadrukte dat het streven naar geluk geen obsessie mag worden. Sterker nog: trek het je niet teveel aan als het eens tegen zit. Geef jezelf wat ruimte, het is oké.

De afgelopen weken waren weken waarin we even konden stilstaan in de hectiek van alledag. Ook tijd om na te denken; twijfels slaan toe. Misschien heb je jezelf afgevraagd “doe ik het wel goed?”, “Maak ik de juiste keuzes?” of “Ben ik wel gelukkig?”

Streven naar geluk is mooi, maar het is niet mooi als het een obsessie wordt. Geluk en tegenslagen horen bij het leven.

Mooie woorden van de koning en ik mijmer er even over door. In mijn leiderschapsprogramma’s, executive coaching, blogs en updates ben ik altijd bezig met mensen, organisaties en teams om de beste versie van zichzelf te worden.

De beste versie van jezelf worden wil echter niet zeggen dat je vervolgens geen tegenslagen meer hebt, vanaf nu je hele leven perfect is en je alleen nog maar hoeft te doen wat je leuk vindt. Dat zou mooi zijn toch? Of toch niet? Het is wel fijn dat je hier en daar wel wat uitdagingen blijft houden. 😉

Het gaat erover hoe je omgaat met dat wat je tegenkomt. Zie je het als uitdaging of ga je bij de pakken neerzitten? Als je iets wilt veranderen in je leven, in dat wat je tegenkomt, dan is dat een keuze. Niet altijd makkelijk. Er is discipline voor nodig, doorzettingsvermogen en het geloof dat je het kan. En vooral ook trouw aan jezelf. 😉

Waar het om gaat is dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt. Dat je misschien gedoe tegenkomt, of problemen waarvan je niet weet hoe je ze moet oplossen. Dat je dromen hebt maar niet weet waar je moet beginnen. De “maakbaarheid” van jouw wereld begint bij jezelf; zie je kansen of blijf je hangen in het gedoe?

Het is zo mooi als je terug gaat naar wie je echt bent, wie er diep van binnen in jou zit. Want als je op zoek bent naar jouw mooiste leven, kun je dat alleen vanuit jouw kern. Vanuit wie je werkelijk bent, niet wie je geworden bent om je beter voor te doen naar de buitenwereld. Jij speelt de hoofdrol in jouw leven, jij bent de regisseur. Ga terug naar de kern in jezelf.

Volgens mij zit het geluk en het werkplezier niet in het perfect te hoeven doen en er ook niet in dat je je beter voordoet naar de buitenwereld dan hoe je je voelt en wie je bent. Het gaat erover wat voor keuzes je maakt als je ontdekt dat je ergens niet gelukkig van wordt, iets niet leuk vindt of het een keer tegen zit. Want het hoeft niet allemaal perfect.