Maaike (*) is keihard aan het werk in de organisatie. Ze houdt zich bezig met verandering van de cultuur. “Het is leuk en ook soms frustrerend”, verzucht ze. “We hebben een mooie strategie uitgezet. We zetten grote stappen en er komt een andere energie in de organisatie. Er is meer vertrouwen en er gebeuren fantastische dingen. En toch is het de ene dag twee stappen vooruit en de andere dag weer een stap achteruit. Wat is die cultuur toch hardnekkig en wat moet je geduld hebben!”

Ik luister naar haar en herken wat ze zegt. Ze is niet de enige die dit zo voelt en ervaart. In de afgelopen jaren waarin ik organisaties, teams, hun directeuren en leidinggevenden heb begeleid heb ik dit soort “verzuchtingen” regelmatig gehoord. En heb ik zelf ook menigmaal die frustratie gevoeld van het twee stappen vooruit en één stap achteruit gaan.

Hoe komt dit?
Wat ik vaak zie is dat er begonnen wordt met het anders inrichten van de organisatie en de processen. We doen er dan nog een schepje bovenop door te gaan sleutelen aan de kennis en kunde van de medewerkers. HR processen anders in te richten en nog meer van dit soort zaken.

En helpt dit?
In eerste instantie lijkt het te helpen en komt er beweging. En dan ervaren we blokkades die we een beetje lijken te begrijpen maar waar we niet volledig de vinger op kunnen leggen. Voor de werkelijke transformatie van binnenuit is er meer nodig.  Als je dat durft te onderzoeken en het aandurft om dit te zien zul je gaan merken dat er dan transformatie van binnenuit plaatsvindt.

Hoe dan?
Als je systemisch kan kijken naar je organisatie, beginnend bij dat wat er in de onderstroom is in je organisatie, wat de ziel van je bedrijf is, dan gaat het stromen. Dan krijg je dat wat niet zichtbaar mag zijn of dat wat niet gezegd mag worden boven tafel. En op dat moment gebeuren er mooie dingen. Alleen al door de bewustwording daarvan. Er hoeft niets “gefikst” te worden. Alleen zijn sommige uitgangspunten super belangrijk. Het begint met ieder op zijn plek. De klant. Jij als bestuurder, jij als manager, jij als medewerker. En ook de oprichter van het bedrijf; die heeft meer invloed dan jij denkt op de huidige cultuur (verandering), processen en omgang met elkaar.

Je hoeft dus niets te fiksen met steeds betere HR oplossingen, je hoeft alleen maar steeds meer te ‘zijn. Hoe mooi is dat!? Het doen vanuit de – gedeelde – kernwaardes van de organisatie. Het doen vanuit jouw waardes als bestuurder, leidinggevende vanuit de intentie waarom je dit werk bent gaan doen; een mooiere wereld creëren voor je cliënten zodat zij een zo mooi mogelijk leven kunnen leiden. Pas daarna ga je aan de slag met het ‘verbeteren’ van de buitenkant; je (HR) processen en instrumentarium, je gebouwen, je zichtbaarheid in de buitenwereld.

Wil je jij ook aan de slag?
Wil jij meer weten hoe je een transformatie in gang kan zetten vanuit het strategische verhaal van de organisatie? Aan het werk met een cultuur- en leiderschap-programma?

Dan denk ik graag met je mee! Neem contact met me op hier via een bericht of anders zo: https://www.werkenmetemmy.nl/contact/

(*) niet haar echte naam