Het is de dag voor kerst, kerstliedjes galmen door mijn radio. Heerlijk die nostalgie van de liedjes en de beelden die ik erbij krijg, mijn gezin dat straks onderweg is naar huis om kerst te vieren bij ons onder de boom.

Het is onze traditie, op kerstavond ontmoeten we elkaar, koken lekker eten, maken een lange, mooie gedekte tafel, er liggen kerstcadeautjes onder de boom. Als we ook alleen maar zouden fluisteren dat we het dit jaar anders zouden doen, dan ontploft de familie app. 😉

Vroeger bij mij thuis al, gingen we naar de nachtmis, zongen daar kerstliedjes en daarna schoven we aan, de door mijn moeder prachtig gedekte tafel en aten kerstbrood met lagen roomboter en broodjes met rosbief. Ik herinner me momenten dat we in de sneeuw van de kerk naar huis liepen.

Tradities zijn er om in ere te houden, om door te zetten, om door te geven van generatie op generatie en vooral niet te verbreken. Zeker in een tijd waarin alles snel gaat, iedereen gehaast leeft en weinig tijd heeft voor familie zijn juist die kneuterige zelfde dingen fijn. De herkenning. Komt je hele jeugd ineens weer naar boven. 😉 Zo heeft iedere familie haar eigen momenten. Iedereen heeft zijn eigen tradities. Dat maakt het juist zo speciaal. Dat snappen anderen niet maar je eigen familie wel.

Juist omdat jij en je familie jullie tradities begrijpen schept dat een – betere- band. Het versterkt het groepsgevoel, ergens bij horen. Belangrijk voor ons mensen; we willen graag bij een groep horen, die onze taal spreekt. Heel verklaarbaar dus waarom we vasthouden aan tradities. In dit geval met je familie maar dat kun je ook hebben je collega’s, met de organisatie waarin je werkt, de teams met wie je werkt. Ook daar hebben jullie samen tradities.

Ik wens je een warme liefdevolle kerst met je familie, vrienden en geniet van jullie tradities!