Het is maandag en ik neem vandaag afscheid van een geweldig team. Afscheid nemen is een ding.

Loslaten.

Vertrouwen.

Alleen verder.

Ik verzucht naar een collega dat het wel afkicken is.

“Tot vorige week reed je nog in volle vaart mee op de rijdende trein”, zegt ze, “en nu spring je daar af voordat het volgende station en de eindbestemming is bereikt. Dat doet pijn.”

Ja, denk ik, dat is precies wat er aan de hand is; het doet pijn om van een rijdende trein af te springen ;-).

Herken je dat: dat je weleens denkt en voelt: volgens mij is het goed dat ik van deze rijdende trein afstap.

Je kracht zit in het verbinden met je medewerkers, je team, de organisatie die in een mooie ontwikkeling zit, je wilt nog zoveel waarde toevoegen, want dat deed je ook zo goed voor je dit gevoel had.

Maar je weet ook diep van binnen dat je het stokje – of in deze het fluitje 😉 – over mag dragen aan de volgende.

Omdat je competenties misschien op een ander vlak liggen.

Je eigen verlangen op een ander vlak ligt.

Ik herken het, in mezelf, en ook in zoveel leidinggevenden, medewerkers, mensen die ik inmiddels begeleid heb.

Zij gaven aan dat ze voelden dat het tijd was voor iets anders, een volgende stap, terwijl ze nog zoveel verbinding voelden met de mensen in die trein.

Allerlei beperkende overtuigingen, gedachten en angsten kwamen op. En die zijn waar en mogen onderzocht worden.

En ze werden onderzocht.

De conclusie is en was altijd; je hebt hier mooie dingen gedaan, waarde toegevoegd aan de klanten, je medewerkers, de organisatie op een moment dat ze jouw expertise nodig hadden.

Nu is het tijd voor hun volgende stap en voor jouw volgende stap. Ze kunnen het, want jij hebt hun het vertrouwen gegeven, hen in hun kracht gezet.

Ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven – misschien krijg je jeuk bij deze term –  maar je hebt echt met wie jij bent waarde toegevoegd. En je gaat die waarde ook weer geven op een nieuwe plek, een plek die weer bij je past.

Soms is het tijd om van die rijdende trein af te stappen. Het vraagt moed en leiderschap – voor jezelf – en daar geef je de ander en jezelf een mooi cadeau mee. Want er zijn nog zoveel treinen waar je op kunt stappen. En met jouw kwaliteiten ga je zorgen dat ze op een volgend station aankomen!