Als je durft te leiden, hoef je niet net te doen alsof je alle antwoorden hebt; je blijft nieuwsgierig en stelt de juiste vragen. Je gaat moeilijke gesprekken niet uit de weg, en je weet dat je kwetsbaar opstellen (soms) nodig is.

Herken je dat, dat je leiding durft te geven vanuit je kracht en kwetsbaarheid? Dan ben je waarschijnlijk een moedig leider. Een moedig leider geeft leiding vanuit het hart en niet vanuit gekwetstheid. Je hebt zelf dingen meegemaakt in je leven, en het gaat erom wat je met die pijn en gekwetstheid doet. Leiders zijn ook ” gewoon” mensen.

Dan herken je je er ook in dat je het “moeilijke” gesprek aangaat met je team en met je medewerkers. Dat het je taak is om boven water te krijgen wat er in je team in de weg staat als het gaat om communicatie en functioneren. Dan vraag je hen waarschijnlijk ook wat ze nodig hebben van jou om hen te ondersteunen.

Open gesprekken zijn de norm. Gesprekken over normen, waarden en verschillen. Je merkt ook dat het hebben over die dingen gênant en ongemakkelijk is. Maar je weet dat het essentieel is en je taak als leidinggevende om door het ongemak heen te gaan. Gemakkelijk is dat nooit, maar als het achter de rug is kom je er altijd dankbaar en sterker uit.

Dit is typisch de kracht van moedige empathische leidinggevenden. Zij maken dingen bespreekbaar en ondersteunen hun medewerkers. Ze laten zichzelf als mens ook zien.

Blijf doen waar jij als geen ander zo moeiteloos briljant in bent; dat maakt je team sterk!