Het aantal stress en burn-out klachten onder medewerkers in de zorg blijft stijgen. Het antwoord hierop is volgens mij vitaliteit: zorgen dat wat je doet, wat je wilt en wat je vindt op een lijn staan. Je bent zelf het vertrekpunt en weet of je in de goede rol zit in de juiste omgeving.

Als je weet dat je als leidinggevende een voorbeeld bent dan herken je jezelf vast wel in de deze vijf punten! En anders weet je waar nog wat te halen valt ;-). In mijn vorige blog beschreef ik al het eerste punt, hier de andere 4.

Jij bent de verbetering

Je weet wat je doel is en wat je wilt bereiken. Je bent je bewust van jouw waarden en of dit past bij je rol als leidinggevende en of dit past bij de organisatie waar je werkt. Je weet wat je persoonlijke doelen zijn. Je zorgt voor voldoende beweging. Je laat zien dat je kunt beginnen met kleine dingen zoals op de fiets naar je werk gaan. Je bouwt regelmatig reflectiemomenten in. En je bewaakt je grens tussen werk en privé. Bijvoorbeeld door in het weekend geen werk gerelateerde mails meer te versturen.

Je geeft vitaliteit door

Je geniet zichtbaar van je leven als leidinggevende, je straalt het uit en “leeft” het. Je hebt het met je team over stress, balans, werkgeluk en viert de successen die je als team behaald. Je geeft hen complimenten. Je waardeert hen in dat wat ze bijdragen aan de resultaten van het team en de organisatie. Daarbij maak je irritaties bespreekbaar, je stelt jezelf open voor feedback en neemt de tijd om echt te luisteren naar je medewerkers. Waar lopen zij tegenaan? En hoe kun je ze daarbij helpen? En hoe kunnen ze jou helpen in de dingen waar jij tegenaan loopt?

Je geeft zelf het goede voorbeeld

Je hebt een plan voor de langere termijn hoe je vitaliteit verankert binnen je teams en de organisatie. Je blijft ervoor zorgen dat je het goede voorbeeld geeft. Je blijft je bewust van je voorbeeldrol. Je blijft in gesprek met je medewerkers. Je creëert een cultuur waarin je elkaar durft aan te spreken als jullie dreigen terug te vallen in oude gewoontes. Bijvoorbeeld als een mailwisseling – tegen de afspraak in – op zondagmiddag toch weer op gang komt.

Vitaliteit verankeren

Vitaal leiderschap vereist een groot verantwoordelijkheidsgevoel van jou als leidinggevende en van je medewerkers. Jij houdt het levend. Je hebt inzicht in je eigen gedrag, drijfveren, kernwaarden en zingeving. Het vraagt continue waakzaamheid.

Door vitaliteit binnen de organisatie aandacht te geven en zelf het voorbeeld te leven, kun je vitaliteit duurzaam verankeren in de organisatie cultuur. Daarmee valt een enorme winst te behalen. Met vitaliteit win je effectiviteit, verlaag je verzuim en heb je betrokken en bevlogen medewerkers.

Je krijgt veel tijd terug omdat je geen dingen meer doet die er eigenlijk niet toe doen of die energie slurpen. En je wordt samen met je team energieker en vitaler, je gaat je er letterlijk beter door voelen.

Je bent toegewijd, houdt van je werk en hebt balans in je leven. Dat geeft een enorme boost aan jezelf, en ook aan je medewerkers, je teams en aan de organisatie. En waar het allemaal om gaat; je cliënten krijgen de zorg die zij vragen en verdienen!