Ik ben thuis na een lange dag. Ik ben op dit moment weer als interim-manager aan de slag. Met mijn benen en voeten in “de modder” noem ik het.

Ik bedoel daarmee dat ik weer mag ervaren hoe het is om manager te zijn. Even aan den lijve ondervinden waar een manager elke dag mee te maken heeft.

Deze organisatie is heel bijzonder. In elke mail staat: “Daar moet je voor bij je manager zijn. Dat moet je manager regelen.”

En tegelijkertijd wil de organisatie dat je acteert op strategisch niveau. Ik moet zeggen dat dat een uitdaging is. Dat het eigenlijk vrij onmogelijk allemaal is, als je voor de kleinste dingen in het operationele wordt gedwongen.

Maar het meest bedroevende is dat goede medewerkers aan het vertrekken zijn. Simpelweg omdat ze zich door hun manager niet gezien en gehoord voelden. Dat is jammer: Zij verlaten niet hun werk, maar hun leidinggevende.

Ik bedenk me wat als manager eigenlijk mijn “core business” is. Dat zijn voor mij in eerste instantie de medewerkers. Zijn hun contracten goed geregeld? Doe ik als manager wat ik hen beloofd heb? Hebben zij vertrouwen in mij dat ik de dingen goed voor ze regel? Stimuleer ik ze en geef ik hen feedback? Voor mij is dat de basis.

Welke invloed heb ik om ervoor te zorgen dat getalenteerde medewerkers blijven? Dat bracht mij op 12 tips om vertrek van medewerkers te voorkomen. Volgende week de andere 6 tips.

  1. Vraag niet teveel van je medewerkers. Niets brandt je goede medewerkers meer af als je ze te hard laat werken. Niets is zo verleidelijk om je goede mensen steeds weer voor alles in te zetten. Bewaak samen met hen de balans in werk en vrije tijd. Onderzoek wijst uit dat het structureel teveel laten werken van mensen contraproductief werkt.
  2. Erken je medewerkers en beloon hun prestaties. Het geven van waardering en een schouderklopje wordt onderschat. Zeker bij je topmensen die vaak intrinsiek gemotiveerd zijn. Iedereen houdt van complimenten. Wees ook duidelijk waarvoor ze het doen, wat het perspectief is waar je naar toe wilt gaan.
  3. Wees betrokken bij je medewerkers. Meer dan de helft van de medewerkers die weggaan doen dat omdat ze ervaren dat hun manager onvoldoende betrokken is bij hen. Breng een balans aan tussen professionaliteit en menselijkheid; het een hoeft niet zonder het ander te gaan. Leef met hen mee in moeilijke tijden, geef hen wat ze nodig hebben en heb het gesprek daarover. Daag ze op een positieve manier uit.
  4. Afspraak is afspraak! Doe wat je afspreekt, als je dat doet is er vertrouwen en hebben je medewerkers het gevoel dat je ze waardeert. Als jij je niet aan je afspraken houdt, waarom zouden de medewerkers dat dan doen?
  5. Neem de goede mensen aan en beloon hen. Goede medewerkers willen werken met gelijkgestemde professionals. Wanneer je medewerkers aanneemt die eigenlijk onder de maat presteren is dat een demotiverende factor voor mensen die met deze medewerkers moeten werken. Bevorder de goede mensen, want als je voortdurend goed presteert en je wordt bij een promotie gepasseerd door een medewerker die zich door goede praatjes op die plek manoeuvreert is er geen grotere belediging denkbaar.
  6. Biedt ruimte voor passie. Medewerkers met talent hebben passie voor hun vak. Geef ze de mogelijkheid en stimuleer ze om hun passie te leven. Dan ervaren ze voldoening in hun werk en kunnen ze waarde toevoegen. Onderzoek wijst uit dat mensen die hun passie kunnen uitleven in een flow terechtkomen. En mensen in flow zijn productiever! Wanneer je millenniums of medewerkers van generatie Y in je team hebt, geldt dit punt des te meer!

Doe dit voor je medewerkers en vooral ook voor jezelf!

Wanneer je dus wilt dat je beste medewerkers blijven, zul je er goed over na moeten denken hoe je ze behandelt. Behandel je ze goed dan zijn ze trouw aan jou als leidinggevende, daar heb je veel invloed op. Hun talent geeft hun een breed spectrum op de arbeidsmarkt. Je wilt er toch voor zorgen dat ze met jou willen werken.

Ben jij een leidinggevende die dit herkent? Weet dan dat jij een grote rol hebt in het ervoor zorgen dat de beste medewerkers bij je blijven. Wees positief en weet dat je zelf ook ondersteuning kan vragen in hoe je dit kan vormgeven. Wil je meer tips? Bel me dan voor een afspraak! Je kunt me bereiken via e-mail: info@werkenmetemmy.nl. Of door me te bellen of whatsappen op 06 – 20061005. Graag tot snel!

P.S. Volgende week mijn andere 6 tips.