Heb je dat ook wel eens: dat gevoel dat je even niet meer de regie over je leven hebt? Je wordt ziek, verliest je baan, je bent alleen maar bezig om al die ballen in de lucht te houden. Je hebt er allerlei gedachtes over of je ligt ’s nachts wakker van de stress hierover.

Neem de regie weer terug door verantwoordelijkheid te nemen voor je gedachtes, gevoelens en gedrag. Wanneer je dat doet zal je merken dat je in staat bent om om te gaan met de dingen die je tegenkomt in je leven. Dan ben je in staat om veranderingen aan te brengen in je leven. We zijn niet overgeleverd; we hebben de regie. Daar is wel moed voor nodig.

Sommige situaties zijn niet maakbaar of niet te sturen; het overkomt je. Het is dan de kunst om dit te zien en te accepteren dat wat je niet kunt veranderen los te laten. Moed is nodig om te zien waar je wel invloed op hebt en waar je zelf wel veranderingen in aan kan brengen. We hebben invloed op onze gedachtes en hoe we ons voelen over een bepaalde situatie of over een ander. Wanneer we zelf verantwoordelijkheden nemen over onze gedachtes, gevoelens en gedrag, zijn we in staat om veranderingen aan te brengen in dat waar de situatie over gaat.

 “Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beiden te zien.”
– Franciscus van Assisi –

Hoe doe ik dat als manager? Je moet balanceren tussen dat wat belangrijk is in je leven en in je werk, elke dag is het goed om daar bewust bij stil te staan. Het is goed te onderscheiden wie jij bent en dat je doet. Ik zie zoveel managers alles geven aan hun werk. Hun identiteit is hun werk. En als je je baan niet meer hebt, is je leven “leeg”.

Heb je het gevoel dat je alleen maar geeft in plaats van soms ook neemt? Managers zijn meestal gevers. In principe is dat helemaal niet erg. Ook ik ben meer een gever dan een nemer. Maar als je alleen maar geeft en niet durft te nemen, dan ben je niet in balans. En dan is de relatie die je hebt met je medewerkers ook niet in balans. Het stroomt niet. Je raakt uit evenwicht en dat is niet echt prettig.

Herken je dit?

  • Je geeft meer dan je neemt.
  • Je bent niet (volledig) in balans.
  • Je werk kost je meer energie dan het je oplevert.
  • Je durft geen rustmomenten voor jezelf te nemen.
  • Je bent bang de ander tekort te doen.
  • Je kunt geen nee zeggen.
  • Je werk is je identiteit geworden.
  • Je wilt het anders maar weet niet waar je moet beginnen.

Vind je dat het tijd wordt dat jij de regisseur over je eigen leven en werk wordt? Dat je weer trots wilt zijn op dat wat je doet? Dat kan, neem vandaag nog het heft in eigen hand. Bel of app me op 06-2006 1005 of stuur me een mail op info @ werkenmetemmy .nl. Dan kijken we samen wat jou hierin kan helpen. Wees de regisseur over je eigen leven. Wedden dat het leven gemakkelijker en mooier wordt?