Voelt het voor jou als manager ook wel eens teveel? Je hebt veel ballen hoog te houden. Je vindt je werk super leuk maar het kan je ook weleens teveel worden. Je wilt aandacht geven aan je medewerkers, want ja, daarvoor ben je er toch… Je bent er om hen goed te faciliteren. Zodat zij hun werk goed kunnen doen. Je wilt daar aandacht en tijd aan besteden omdat je weet dat dat het belangrijkste is. Wanneer zij tevreden zijn, heb je immers ook tevreden klanten. Je uitdaging is elke dag weer te zoeken naar een goede balans tussen de aandacht voor je medewerkers en dat wat de organisatie verlangt.

Er wordt steeds meer van je gevraagd. Je moet teams begeleiden naar zelforganisatie. Je moet de begroting in de gaten houden en je cijfers. Je bezighouden met ontevreden klanten, maar ook nieuwe klanten binnenhalen. Zorgen voor voldoende goede medewerkers, verzuimbegeleiding en zo kun je vast nog wel meer dingen benoemen die elke dag je onverdeelde aandacht nodig hebben. Je wordt mee getrokken in de “waan van de dag” terwijl er ook van je gevraagd wordt om op strategisch niveau mee te denken in de ontwikkelingen van de organisatie. En waar ben je daarin zelf? Hoe zorg jij voor de goede balans tussen inspanning en ontspanning? Bij veel managers slaat die vaak negatief door.

Herken je dit? Je vraagt je regelmatig af hoe je echt goed voor jezelf zorgt. Je voelt dat je overbelast raakt. Of je denkt heel vaak: “Het is me teveel”. Maar je gaat door omdat je niet weet hoe anders kan. Dit is immers wat de functie van je vraagt? Je stelt minder goed je prioriteiten en voor je het weet zit je in de overbelasting. Je ervaart stress en het contact met jezelf vermindert.

Je merkt dat je steeds minder kan hebben. En toch ga je door, want dat hoort er toch gewoon bij? Je vindt van jezelf dat je het allemaal moet kunnen, je vraagt geen hulp, want ja, als je hulp vraagt denken ze misschien dat je het niet aankunt. Je wilt je medewerkers niet tekort doen, zij hebben het immers veel zwaarder dan jij. Je negeert je eigen behoeftes en het “stopteken” van je lijf. Blijkbaar ben je niet zo belangrijk.

Hoe is het met jouw brandstof? Je hebt twee keuzes: Stoppen of doorgaan. Ga je door dan is de brandstof op en stopt de motor. Alles draait om balans. Als je langdurig geen goede balans hebt tussen inspanning en ontspanning zorgt dat voor klachten, ziekte of burn-out. Managers gaan vaak te lang door maar ook als manager zit er een einde aan je kunnen. De keuze is dan de keuze voor jezelf, even pas op de plaats, reflecteren op waar je mee bezig bent tijd. Tijd nemen voor jezelf, een “benen op tafel” gesprek met jezelf. Ben ik de goede dingen aan het doen, heb ik zelf nog de regie, of laat ik me leiden door de waan van de dag mijn agenda. Wat heb ik hier te doen? 

Wat je kan helpen is jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Ga je nog met plezier naar je werk?
  • Hoe is jouw balans tussen inspanning en inspanning?
  • Geef je aandacht aan de dingen die je belangrijk vindt?
  • Hoe is de verdeling tussen belangrijke en onbelangrijke dingen?
  • Wat geeft jou de meeste ontspanning?
  • Hoe vaak geef je jezelf een dag(deel) ontspanning?
  • Kun je nee zeggen wanneer je agenda volgepropt wordt met allerlei randzaken?
  • Kun je nog prioriteiten stellen?
  • Waar ligt je prioriteit?
  • Kun je hulp vragen? 

Wil je met je antwoorden op deze vragen aan de slag? Bel me dan of app me op 06-2006 1005 of stuur me een mail op info@werkenmetemmy.nl. Dan ontdekken we samen in een vrijblijvend gesprek waar voor jou de sleutel ligt om weer met energie en in goede balans aan het werk te kunnen zijn.