Vandaag was het weer zo’n dag, veel afspraken, op verschillende plekken bij verschillende opdrachtgevers, soms gaat zo’n dag zo. Ik heb superleuk werk en ook vraagt het soms veel, gelukkig kan ik inmiddels beter samenwerken met mijn lichaam en gebruik ik de signalen om even gas terug te nemen. Mijn lijf is daar blij mee, eerder vond ik het maar lastig en negeerde de signalen van mijn lijf, ging door totdat het niet meer ging en ik ziek werd en gedwongen werd om rust te nemen. Nu ben ik zachter voor dat wat ik nodig heb en kan zo de overbelasting voor zijn. Het lukt niet altijd soms gaat het met vallen en opstaan maar ik mag leren 😉 .

Voel jij je ook wel eens overbelast? De kunst is om elke dag te zoeken naar een goede balans tussen inspanning en ontspanning. In de huidige tijd wordt er veel van ons gevraagd, bij veel mensen slaat de balans tussen inspanning en ontspanning vaak negatief door. Vrouwen hebben veel “ballen” in de lucht te houden, werk, hobby’s, huishouden, sporten, kinderen, sociale contacten, er verzorgd uitzien kunnen voor veel overbelasting zorgen. Binnen bedrijven zijn processen efficiënter gemaakt, op de werkvloer is een klimaat van inspanning.

In de zorg wordt er steeds meer van medewerkers gevraagd, er is behoefte aan vitale werknemers die goed voor zichzelf (leren) zorgen. 

Veel medewerkers zijn overbelast, er is te kort aan van alles, tijd, collega’s, ondersteuning. Deze overbelasting zorgt voor stress, en het contact met hun lichaam vermindert. De medewerker in de zorg gaat door omdat ze de cliënt niet tekort willen doen, ze negeren of herkennen het “stopteken” van hun lijf niet meer. Het signaal dat zegt “tijd voor ontspanning”. Je sensor die dit opmerkt voel je minder goed als je overbelast bent. Vergelijk het maar met iemand die in je oor schreeuwt; eerst is dat vervelend maar een paar dagen later hoor je het niet meer. Je lichaam is eraan gewend en filtert het signaal weg. Blijkbaar is het niet belangrijk.

Eigenlijk is de keuze bij moeheid niet zo moeilijk. Je hebt twee keuzes stoppen of doorgaan. Ga je door dan is de brandstof op en stopt de motor. Alles draait om balans, langdurig geen goede balans hebben tussen inspanning en ontspanning zorgt voor klachten, ziekte of burn-out.

Wat je kan helpen is jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Ben je vaak moe en heb je gebrek aan energie?
  • Hoe is jouw balans tussen inspanning en inspanning?
  • Geef je aandacht aan de dingen die je belangrijk vindt?
  • Hoe is de verdeling tussen belangrijke en onbelangrijke dingen?
  • Wat geeft jou de meeste ontspanning?
  • Hoe vaak geef je jezelf een dag(deel) ontspanning?
  • Kun je nee zeggen?

Ik ben benieuwd naar je reactie!