Wil je beter teamwork en meer succes?

Ik geef je daar 8 stappen voor.

Je weet dat succesvolle teams voor je organisatie belangrijk zijn. Maar wat houdt dat nu daadwerkelijk in? Wanneer wordt een team succesvol? Ik geef je de 8 kenmerken voor succesvolle teams.

  1. Succesvolle teams hebben een leider

Teams hebben een (informele) leider nodig, iemand die knopen doorhakt en die de leiding neemt. We willen dat het team zichzelf kan organiseren en voldoende eigen regelruimte heeft en neemt. Dat kan  niet zonder een leider.

  1. Succesvolle teams hebben duidelijke doelen

Het is belangrijks dat teams weten wat de doelen zijn die zij willen behalen. Significant is dat de doelen door iedereen in het team worden begrepen en geaccepteerd. Dat laatste wordt nog wel eens overgeslagen.

  1. Succesvolle team hebben duidelijk omschreven rollen

Elk teamlid moet precies weten wat hij moet doen om de doelen te bereiken. Zonder die duidelijkheid, zullen teamleden langs elkaar heen werken en gaat de effectiviteit verloren. Deze rollen zullen duidelijk afgestemd moeten zijn zodat het team optimaal kan functioneren.

  1. Succesvolle teams communiceren effectief

Teams moeten een keer per week bij elkaar komen om af te stemmen zodat ieder teamlid weet wat er speelt en weet wat er op hen afkomt in de komende week zodat ze daar effectief op in kunnen spelen.

  1. Succesvolle teams zijn 100% toegewijd

De teamleden zijn betrokken, ze zijn bereid en in staat om de juiste maatregelen te nemen om de doelen van het team te bereiken. Ze zijn betrokken en toegewijd maar niet ten koste van het privéleven. Sterker nog: Teamleden kunnen niet optimaal presteren wanneer hun privéleven uit balans is.

  1. Succesvolle teams zetten hun eigen ego aan de kant

Om een team succesvol te laten zijn kunnen de teamleden hun eigen ego aan de kant zetten om de teamdoelen belangrijker te kunnen maken dan hun eigen doelen. Machtsvertoon en eigen doelen nastreven halen alles waar het team aan werkt onderuit.

  1. Succesvolle teams hebben vertrouwen in elkaar

Het belangrijkste is dat de teamleden vertrouwen hebben in elkaar en in elkaars talenten. Het vertrouwen dat wat iemand anders in het team doet en neerzet goed (genoeg) is. Terwijl je zelf het gevoel hebt dat je dit zelf ook (beter) kan. Het uit handen kunnen geven en vertrouwen hebben in je collega is misschien wel het moeilijkste. Als je dat bereikt zal iedereen in het team groeien. Hoe mooi is dat. Samen je doelen bereiken door vertrouwen in elkaar en gebruik maken van ieders talent.

  1. Een succesvol team is divers

Een succesvol team heeft een diversiteit aan teamleden met complementaire talenten die er mogen zijn. Om hier optimaal gebruik van te maken heeft iedereen zicht op de talenten van de ander en mag dat er zijn.

De hier boven genoemde stappen en gedrag ontstaan niet automatisch. Het kost energie, tijd en bewustwording om een team te helpen bouwen aan deze stappen. Uiteindelijk zullen teams die deze stappen doorlopen en daardoor ander gedrag te gaan ontwikkelen veel meer kans van slagen hebben om hun doelen te bereiken. Met als resultaat tevreden klanten en plezier op het werk. En verlaging van het verzuim, het verhogen van de betrokkenheid van de medewerkers en het behalen van meer resultaten dan je voor ogen had.

Heb jij nog meer tips voor succesvolle teams? Of wil je hierover iets kwijt? Ik lees je reactie graag!