In februari was ik op een event met 100 vrouwen, geweldig, mooie dingen gedaan, samen mediteren, yoga, belly dancing. Maar toch voelden mijn lijf en geest zich niet goed.

Ik verbleef er 3 dagen in een ruimte zonder daglicht, onvoldoende contact met buiten, midden in Amsterdam. Er was die energie van mooie vrouwen maar ik pikte er simpelweg te veel op. Het is heftig zo’n omgeving.

Als hoogsensitief persoon (hsp) heb ik een extra gevoelig zenuwstelsel en word ik sterk beïnvloed door prikkels van buitenaf en ook al weet ik dit – dan nog word ik er soms door overvallen, vooral als ik ergens heenga waar ik wel graag wil zijn. Het blijft vallen en opstaan, soms zit ik er middenin en vergeet de voorbereiding te treffen die ik eigenlijk nodig heb van tevoren. Soms is het ook te heftig en kies ik ervoor eerder weg te gaan. Zoals deze keer.

Als hoogsensitief persoon komt alles harder binnen, geluiden, energie van anderen, geuren. Zo’n 20 % van de mensen wordt hiermee geboren. De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Hieruit blijkt dat de verwerking van prikkels in de hersenen van hooggevoelige mensen anders verloopt.

Het is de kunst om dan goed voor jezelf te zorgen, het begint met erkenning, voor jezelf en dat te vertellen aan anderen. Je eigen ruimte te nemen.

5 tips om goed voor jezelf te zorgen: 

  1. Leer je focussen op jezelf. Doe dit in het begin in alle rust en begin je dag ermee. Voordat je opstaat maak je contact met jezelf. Doe dit door een paar keer bewust te ademen en je te concentreren op jezelf. Wat heb je te doen vandaag? Wat is je intentie voor de dag? Hoe voelt je lichaam? Als je merkt dat je afgeleid wordt ga dan weer terug naar je ademhaling. Maak contact met je hart en adem door je hart. Doe dit aan het begin kort en breidt het uit naar een kwartier.
  2. Ga ontdekken waar je van oplaadt. De dingen die je leuk vindt en waar je van oplaadt: maak die onderdeel van je dag. Zoek iets waardoor je alles even om je heen vergeet, dat kan meditatie zijn, sport, yoga, wandelen in de natuur. Op deze manier weet je wat voor jou belangrijk is en waar je van oplaadt.
  3. Ga bewust om met de buitenwereld. Leer herkennen wanneer je compleet op de buitenwereld gericht bent. Zodra je dit herkent, probeer weer de focus op jezelf te leggen. Dit doe je door te aarden, bewust te ademen en naar jezelf terug te gaan. Dit kan je ook doen door even naar het toilet te gaan en zo uit een situatie te stappen. Je hoeft niet voor iedereen te zorgen of voor iedereen open te staan. Dat is mooi maar je kunt ook bewust dingen bij de ander laten.
  4. Kracht van je gedachten. Op het moment dat je merkt dat je met je aandacht of energie compleet bij de ander bent visualiseer dan dat je naar jezelf teruggaat, geef de aandacht aan jezelf. Verbeeld je dat de ander en jij een eigen persoonlijke ruimte hebben, ga terug naar je eigen ruimte. Je bent niet verweven met de ander.
  5. Geloof in je eigen kracht! Je bent een krachtig persoon, haal jezelf niet omlaag op momenten dat je je niet goed voelt doordat je teveel in de energie van de ander bent gaan zitten. Haal hier een leermoment uit en de volgende keer doe je het anders. Geloof dat je eigen kern en jezelf krachtig genoeg zijn om de wereld aan te kunnen. Sta jezelf toe dat je uit een situatie mag stappen die je teveel energie kost, door jezelf deze toestemming te geven creëer je al ruimte.

Hoe doe ik het in uitdagende situaties:

Ik begin elke ochtend met ademhalingsoefeningen en meditatie. Voordat mijn dag begint start ik door alleen te ontbijten in contact met mezelf. Daarna ga ik het bos in met mijn hond, contact met de natuur. Ik zorg voor pauzes en tijdens meetings die heftig zijn ga ik tussendoor naar het toilet en maak daar bewust contact met mezelf door een paar ademhalingsoefeningen te doen. Ik neem pauzes en als het even kan ga ik dan naar buiten. Als ik op een plek ben waar dat kan wandel ik van afspraak naar afspraak.

Voordat ik ga slapen wandel ik nog even en overdenk de dag. Ik voel dan waar ik dankbaar voor was deze dag, mediteer nog even en ga dan slapen.

Wil je wat ondersteuning bij je hooggevoeligheid? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend OM-gesprek van 30 minuten. In dit gesprek onderzoeken we samen wat je vraag is en of ik je daarbij kan begeleiden. Mail me via info@werkenmetemmy.nl of stuur een whatsappje naar 06-20061005.