Heb je dat ook wel eens? Dat – ook al ben je goed in balans – je toch op sommige momenten stress ervaart? Dat je ’s nachts ineens wakker ligt omdat je je drukt maakt over dingen die immens  groot zijn in de nacht?

Stress lijkt onvermijdelijk.

We gaan er in onze maatschappij vanuit dat je hard moet werken om stress te vermijden. We doen aan meditatie, yoga-en ons suf, doen er van alles aan om stress te vermijden. Is dit wel de goede manier? Of zijn we daarmee nog steeds bezig met hard werken omdat we nu eenmaal geleerd hebben om dit te doen? Dat dit de oplossing zou zijn?

Waar het om gaat is dat je accepteert dat er soms stress in je leven is. Is dit kortdurend dan is er niets aan de hand. Dit helpt je te presteren in je werk en leven. Duurt dit langer dan zal je iets in je leven moeten veranderen. Alles wat jou beïnvloedt, beïnvloedt immers je leven.

Ik heb in mijn leven ervaren dat het leven pas echt gemakkelijker gaat als je op alle vlakken van je leven focus hebt op geluk & ontspanning. En is dat altijd makkelijk? Nee zeker niet, het lukt mij ook niet altijd, maar wat ik wel heb besloten en dat is toch “gewoon” een mindshift, is dat ik mijn focus heb op geluk en ontspanning. Daarmee is het er niet altijd maar als ik merk dat er teveel stress ontstaat, herinner ik mezelf aan dit besluit. Ik vraag me dan af: Helpt dit om geluk en ontspanning te ervaren? Wat helpt me nu? Wat mij helpt is even afstand nemen, een wandeling in het bos, of soms even een dag geen werk.

Ervaar jij wel eens stress? Wat doe je om van je stress af te komen? Ik zie uit naar je reactie!